JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Positiva signaler från halvledarmarknaden

Försäljningen under årets första kvartal ökade med 13 procent jämfört med samma period förra året.
- Ett antal produkter som visade svaga siffror i februari ändrade kurs i mars och uppvisade ökad efterfrågan. Trots det svåra läget i världen har halvledarindustrin åter igen uppvisat stor elasticitet och styrka. Jag tror därför att tillväxten för helåret kommer att bli tvåsiffrig, säger SIAs chef George Scalise i ett pressmeddelande.

Det är ökad försäljning av datorer och en stark marknad för trådlös kommunikation som drivit upp försäljningen under mars månad. Dessutom räknar SIA med att många företag kommer att byta ut sina datorer senare i år och att trådlös datakommunikation (till exempel 802.11b) ska späda på uppgången.

- Fabriker med de modernaste processerna fortsatte att gå med över 90 procents beläggning under mars månad. Om den siffran inte sjunker bör prisbilden stabiliseras . Dessutom har lagren sakta minskat så tillgång och efterfrågan bör komma i bättre balans.

Försäljningen i mars uppgick till 12,1 miljarder dollar vilket är 2,6 procent mer än i februari.

Totalt uppgick försäljningen under första kvartalet till 36,4 miljarder dollar vilket är en nedgång på 3,2 procent jämfört med sista kvartalet förra året.
Produkter som gick särskilt bra var processorer till datorer som ökade med 5,9 procent och optoelektronik som växte med 7,7 procent.

När man analyserar de olika världsdelarna uppvisar Asien en bra tillväxt på 17,2 procent. Området är också det betydelsefullaste eftersom det konsumerar 36 procent av alla halvledarkretsar. Japan, med en andel på 23 procent, hade dock en högre tillväxt på 33,5 procent.

Europa är numera tredje största konsumenten av komponenter och växte med 11,3 procent medan USA tappade 8 procent. Orsaken är att en allt större andel av produktutveckling och produktion flyttar till just Asien.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)