JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Infineon varslar 120 i Kista

Infineon varslar mer än var fjärde anställd i Kista. Företaget vill skära bort 120 av de cirka 400 anställda som följde med när Infineon köpte delar av Ericsson Microelectronics i fjol.
Infineons köp av delar av Ericsson Microelectronics, Mic, tillkännagavs i juni i fjol, men först i september var affären i hamn. Den första oktober startade Infineon Technologies Wireless Solutions Sweden med drygt 380 anställda i Kista och 12 i Linköping. Bolaget tillhör ett av Infineons fem affärsområden.

Infineons argument för köpet var att man ville åt Ericssons komponenter för trådlös infrastruktur. Komponenterna för Bluetooth och wlan lockade också. Ericsson Microelectronics övriga produkter, exempelvis linjedrivare för ADSL samt så kallade Slic:ar (Subscriber line interface circuits) sades också passa bra in i Infineons produktportfölj.

I köpet ingick även delar av Ericssons produktionsutrustning, men övrig utrustning och personal övergick till det nybildade bolaget Ericsson Micro Components, EMB. Redan vid köpet stod det klart att tillverkningen i Kista skulle läggas ner och flyttas till Infineons övriga fabriker. I februari i år varslades 580 av de anställda i halvledarfabriken. De sista anställda väntas emellertid lämna bolaget först under 2004.
- Vi måste trimma företaget. Marknaden för trådlös infrastruktur har minskat avsevärt det senaste året, och prognoserna pekar på en långsammare tillväxt än vad man trodde för ett år sedan, säger vd Johan Tingsborg.

Varslen berör personal inom forskning och utveckling såväl som anställda inom produktmarknadsföring, logistik, stabs- och stödfunktioner.

- Men forskning och utveckling berörs i mindre utsträckning än övriga delar, säger Johan Tingsborg.
Förhandlingarna med fackförbunden har inletts, men man har inte satt något slutdatum för när varslen ska vara verkställda.

- Det här är en smärtsamprocess för alla inblandande, och vårt mål är att det ska vara klart så fort som möjlig, säger företagets informationschef Elisabet Järstrand.

Bolagets huvudinriktning ändras inte av neddragningarna. Man ska även framöver utveckla komponenter för trådlös infrastruktur såväl som för Bluetooth och wlan.

Det tyska moderbolaget presenterade sina neddragningsplaner i slutet av april. Totalt vill Infineon sparka 900 personer, varav 120 i Sverige.
Samtliga berörda arbetar i Kista; verksamheten i Linköping berörs inte av neddragningen.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)