JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skräddarsydd för inbyggda system

RapidIO vill knuffa ut dagens såväl som kommande processor- och periferibussar ur inbyggda system.Hastigheter på 10 Gbit/s, god tillförlitlighet och programvaruoberoende är några av vapnen i kampen mot konkurrerande alternativ som PCI, PCI-Express, Advanced Switching och Hypertransport.
Den paketkopplade kommunikationsstandarden Rapid IO är skräddarsydd för inbyggda system i allmänhet, och nätverks- och kommunikationsutrustning i synnerhet. Hög bandbredd, programvaruoberoende, kompakt konstruktion, skalbarhet, feltolerans och korta åtkomsttider (latency) är några av standardens styrkor.

- Särskilt den lägre åtkomsttiden och den lägre overheaden ger Rapid IO en fördel i inbyggda system som tenderar att ha mer realtidskritiska tillämpningar, säger Richard O«Connor som är teknikchef på Tundra.

Rapid IO låter kretsar på samma kretskort samt kretskort förbundna via ett bakplan överföra data och styrinformation i hastigheter över 10 Gbit/s. Dataportarna är 8-bitar breda och använder den differentiella signaleringsstandarden, LVDS. Standarden stöder även 16-bitars portar.

Arkitekturen är uppdelad i tre hierarkier med ett logiskt lager, ett transportlager och ett fysiskt lager. Kretsarna kan prata direkt med varandra; arkitekturen är med andra ord av typen peer-to-peer. Standarden stöder förutom parallell kommunikation även seriell överföring.

Rapid IO klarar alla tänkbara processor- och in- och utgångstransaktioner. Den påverkar inte existerande programvara. Kretsarna har inbyggd felhantering som rättar alla enbitsfel samt många flerbitsfel utan att programvaran behöver ingripa. De varnar dessutom för allvarligare fel. Standarden är utvecklad för att vara kiselsnål så att den ska blir ett lockande alternativ för asic- och FPGA-konstruktörer.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)