JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Civil teknik ger satellitbilder med meterprecision

I det nätverksbaserade försvaret blir geografisk information en nyckelkomponent. Här kan civila och militära resurser blandas för att kunna rita ständigt uppdaterade kartor där enskilda människor kan prickas in - både egna styrkor, motståndare och civilpersoner.
I framtidens nätverksbaserade försvar anses uppdaterad information om närområdet viktigare än någonsin. Både stridsledning och soldater i fält ska ha "informationsöverläge" som den militära termen lyder.

Om informationen ska vara korrekt och aktuell så krävs ständig uppdatering. Här sker just nu en intensiv utveckling, där både militärt och civilt utvecklad teknik bidrar.

I visionen kombineras information från spaningsballonger, obemannade spaningsflygplan, satelliter och marknära sensorer - så kallade flygande puckar som fälls från flygplan eller fordon. även sciencefictioninspirerade saker som centimeterstora flygande informationssensorer diskuteras på fullt allvar.

På Cimi-mässan visade statliga Rymdbolagets sitt bidrag till denna flora. Med hjälp av en satellitantenn monterad på en släpkärra, några fullt normala datorer och en del tämligen avancerad programvara går det att få satellitbilder där föremål på marken som bara är någon meter stora kan urskiljas.

- Det betyder att man kan se enskilda människor, säger Kristina Pålsson på Rymdbolaget.

Satellitbilder fungerar dock bara om det är klart väder. Bilderna blir också olika beroende på årstid. De satelliter som används är inte geostationära, vilket gör att man "bara" kan få en bild över det område man önskar två gånger per dygn.

En satellitbild är långt ifrån detsamma som en karta. Ett för ändamålet utvecklat program kan därför jämföra bilden med existerande kartor - en jämförelse som kan visa om exempelvis broar eller vägar är skadade. På kartor syns också radiomaster och annat som är för smalt för att kunna ses från satelliten. För maximal information ska alltså karta och satellitbild kompletteras med klassisk rekognosering.

- Amerikanerna har satelliter med ungefär tio gånger högre upplösning. Men vårt system är betydligt billigare och lättare att använda. Inte minst för fredsbevarande styrkor i måttligt karterade områden, som Kongo och Afghanistan, säger Kristina Pålsson.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)