JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LCD-stapel ger 3D-skärm

Borlängeföretaget LC-Tec Displays ligger i startgroparna med en teknik för att skapa tredimensionella skärmar. Företaget staplar helt sonika 20 LCD-paneler på varandra.
LC-Tec har tillsammans med Vizta 3D utvecklat en volymetrisk display. Den består av 20 staplade LCD-paneler som var för sig kan styras elektroniskt.

Det 12 centimeter djupa LCD-paketet har en diameter på 18 tum och visar verkligt tredimensionella bilder. Det rör sig alltså inte om att "lura" hjärnan att tro att bilden har djup, vilket är fallet med de 3D-skärmar som beskrevs i Elektroniktidningen 9/2003. Betraktaren kan titta på skärmen från olika vinklar för att få olika perspektiv. På så vis kan man se föremål som skyms när man betraktar skärmen framifrån.

I monitorn sitter en projektor som projicerar "skivor" av den tredimensionella bilden på LCD-paketet. En styrenhet ser till att varje skiva hamnar på önskat djup, det vill säga på önskad LCD-panel. Programvara suddar ut skarpa övergångar mellan varje skiva, för att skapa en kontinuerlig djupkänsla i bilden.
LC-Tec försöker nu gå in som delägare i amerikanska Vizta 3D, som byggt in LCD-paketet i sina monitorer.

- Vi tror på stora volymer, kanske 1000-talet monitorer per år inom några år, säger Mikael Alexandersson, vd på LC-Tec Displays.

Företaget visade nyligen upp en prototyp framtagen tillsammans med den amerikanska monitortillverkaren Vizta 3D på displaymässan SID i Baltimore. Den visar verkligt tredimensionella bilder; användaren behöver inga specialglasögon eller andra synhjälpmedel.

- Det var fullt i montern hela tiden. Alla stora skärmtillverkare besökte oss och det kom även potentiella kunder, säger Mikael Alexandersson.

I höst ska prototypen levereras till den första kunden, ett amerikanskt universitet. I dagsläget sköter Vizta marknadsföringen, men LC-Tec försöker gå in som delägare i bolaget som brottas med ekonomiska svårigheter. Tanken är att tillverkningen av LCD-paketet ska ske i LC-Tecs fabrik i Borlänge.

1000 uppdateringar per sekund
Amerikanska Vizta 3D kontaktade LC-Tec redan våren 2002.

- De var intresserade av vår kolesteriska LCD-teknik, som används i informationsskyltar, säger Mikael Alexandersson.

Kraven på det 4 tum djupa LCD-paketet är högt ställda. De 20 panelerna ska alla uppdateras i 50-60 Hertz, vilket sammanlagt ger runt
1 000 uppdateringar per sekund. Det klarar företagets kolesteriska flytande kristaller som snabbt kan växla mellan transparent och starkt mjölkvitt, som en projektorduk. Höga hastigheter motsvarar dock höga spänningar i LCD-sammanhang.

Mikael Alexandersson säger att spänningen är mer än 10 gånger så hög jämfört med vanliga paneler.

- Vår unika paneldesign klarar det utan få genomslag.

Att stapla 20 LCD-paneler på varandra utan att förlora för mycket ljusstyrka var också en utmaning. Ljuset från monitorns bakgrundsprojektor ska ju passera genom samtliga 20 paneler.
Monitorn kostar 65 000 dollar och är avsedd för CAD, medicinteknik, spel, militärteknik samt olika typer av forskning.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)