JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyra PXI-kort för att testa mobiltelefoner

Amerikansk-Brittiska Aeroflex har tagit fram fyra kort i PXI-formatet avsedda för rf-test av bland annat mobiltelefoner.
- Vi är de första som lanserar en komplett uppsättning PXI-kort för genering och karakterisering av rf-signaler upp till 2,5 GHz, säger Tim Carey på Aeroflex.

Produkterna fungerar för alla typer av rf-tester men företaget har ett uppenbart fokus på produktionstest av mobiltelefoner. Det gäller både dagens GSM/Edge-mobiler men också kommande 3G-terminler.

- Med ett PXI-system går det att pressa testtiden upp till hundra gånger jämfört med fristående instrument. De är billigare i inköp och dessutom är det enkelt att modifiera ett PXI-baserat testsystem när testuppgiften ändras vilket dessutom spar pengar för kunden.

Den nya 3000-familjen består av fyra PXI-kort och tillhörande programvara för GSM/Edge liksom UMTS-test.


Utvecklingsarbetet började för två år sedan men Tim Carey vill inte peka ut någon speciell komponent eller teknik som gjort det möjligt att klämma in rf-instrumenten på det mycket begränsade utrymme som PXI-kort i 3U-formatet erbjuder.

- Vi har använt mycket standardkomponenter och sen handlar det om mycket hårt ingenjörsarbete.

Hjärtat i familjen är 3010, en syntetiserad frekvensreferens son inte upptar mer än en kortplats. Den ger en sinusvåg mellan 1,5 GHz och 3 GHz med en upplösning på 1 Hz. Fasbruset är typiskt -120 dBc/Hz och insvängningstiden vid frekvensbyte 200 μs.

- 3010 kan användas fristående men den är i första han tänkt för att stabilisera signalgeneratorn 3020 och digitaliseringskortet 3030, säger Tim Carey.

Signalgeneratiorn 3020 upptar två kortplatser och kan skapa modulerade signaler med en bandbredd på 15 MHz mellan 250 MHz och 2,5 GHz.

- Det innebär att den kan generera tre UMTS-kanaler parallellt eftersom varje kanal upptar 5 MHz.

Den interna vågformsgeneratorn har ett minne på 32 Msampel och med signalerna kan skapas med redigeringsverktyget IQ Creator.

Digitaliseringsmodulen 3030 går från 330 MHz upp till 3 GHz och kan användas tillsammans med frekvensreferensen 3010 för att bland ner och digitalisera signaler med en bandbredd på 15 MHz. Det finns olika bibliotek till instrumentet för att göra vanlig spektrum- eller vektoranalys.

Det fjärde kortet är en kopplingsmodul (combier) som gör att man rent fysiskt inte behöver göra om anslutningarna till testobjektet beroende på vilket instrument som ska användas. Istället kopplas instrumenten via någon av de tre instrumentingångarna på kortet och testobjektet ansluts till den fjärde ingången.

- Med instrumenten kopplade via combinern behöver man bara göra en enda kalibrering istället för en per instrument, säger Tim Carey.

Produkterna börjar levereras i januari och företaget har eget försäljningskontor i Sverige.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)