JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xelerated lanserar lillebror

Samtidigt som svenska Xelerateds nätverksprocessor X10q vinner priser lanserar de nu en ny processor, X11.Den är en mindre variant av X10q, med 20 Gbit/s kapacitet, som vänder sig till mer prispressade marknader.Prispressen gör den å andra sidan än mer tekniskt avancerad än X10q.
- X10q är inriktad mot det högre segmentet, för stamnät och stadsnät. Där ligger inte alltid fullt fokus på låga kostnader. Om man går ner till företagsnät, där nu allt fler går över till Gigabit Ethernet, finns det en stor marknad, men med stark kostnadspress. Det är för den marknaden vi utvecklat X11, berättar Johan Börje, vd för Xelerated.

Xelerated kallar X11 för andra generationen av bolagets PISC-teknik, som innebär att de data som nätverksprocessorn behandlar går igenom en pipeline där inga köer eller oväntade fördröjningar kan uppstå. Detta gör att X10q-processorn kan garantera en kapacitet på 40 Gbit/s. X11 klarar 20 Gbit/s, teknikutvecklingen har i stället inriktats på att göra kretsen mer kostnadseffektiv.

- Vi har kostnadsoptimerat. Det är ett mindre chips med ännu lägre pris per gigabit, och mer funktionalitet, säger Johan Börje.

Ny uppslagningsteknik
Ett exempel på den utökade funktionaliteten är stöd för snabba tabelluppslagningar i extremt stora tabeller. Xelerated har här en egenutvecklad teknik som klarar att hänga med i deras nätverksprocessors hastighet och ändå använder vanliga SDRAM och RLDRAM-minnen.

- Jämfört med CAM-minnen som ofta används för tabelluppslagningar kan vi få ner kostnaden med en faktor tio. Men i praktiken kan CAM-minnen inte hantera så stora tabeller till en försvarbar kostnad.

En typisk minneskonfiguration klarar tabeller med 1 miljon IPv4 och en miljon IPv6-adresser samtidigt. Samma funktion lanseras även för X10q-processorn, men då via separata FPGA:er från Xilinx.

- När vi började utveckla X10q var det inte tydligt att det fanns krav på så stora tabeller, det var först i början av det här året som de började dyka upp. De tillämpningar som X10q används till kan bära extrakostnaden av en ytterligare FPGA för detta, men för X11 har det varit viktigt att bygga in funktionen.

X11 kommer att finnas tillgänglig först om ett år, men Xelerated har ändå behållit försprånget. På Network Processors Conference vann X10q två priser, 2003 Best Network Processor och Overall Best of Show.

- Det var en stor dag för företaget! Det är väldigt kul att få industrins erkännande på det sättet, säger Johan Börje.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)