JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Molekylär transistor bygger upp sig själv

Chalmersforskare först i världen

Forskare på Chalmers är först i världen med en fungerande en-elektrodtransistor bestående av en enda molekyl. Finessen med transistorn är att den snabbt och lätt kan bygga sig själv - på metallytor efter en mall.
Genombrottet publicerades nyligen i forskningstidskriften Nature. Den grundläggande byggstenen i den lilla transistorn är en tråd av fem sammankopplade bensenringar med reaktiva grupper i båda ändarna, skräddarsydd av forskare vid Köpenhamns universitet som också är med i utvecklingsarbetet.

Trådens jobb är att koppla ihop två guldelektroder på en styrelektrod av aluminium. För att placera tråden precis där den behövs, mellan de två elektroderna, använder forskarna en stråle av molekyler och ett elektriskt fält. En ström av enstaka elektroner kan så styras på elektrostatisk väg från styrelektroden. Transistorn fungerar vid temperaturer på 77 K och lägre.

- Nästa steg är att bygga ihop fler molekyltrådtransistorer till en elektronisk krets, säger professor Göran Wendin vid sektionen för mikroteknologi och nanovetenskap, koordinator för det europeiska forskningsprojektet Nanomol, där båda forskarlagen ingår.

Den nya transistorn kommer inte att leda till något kommersiellt genombrott. För det krävs mer rationella tillverkningsmetoder. Men den är en byggsten när man lägger grunden för framtidens elektronikfabriker, där komponenterna i stort sett tillverkar sig själva. Göran Wedin tror att den så kallade molekylelektroniken kan ta huvudrollen från dagens kiselbaserade elektronik inom 10 till 20 år.

- Molekylelektroniken blir nog inte så mycket mindre än dagens, men den kommer att bli mycket billigare att tillverka. Och tekniken kommer att kunna kombineras med kisel. Det pågår alltid en tävlan mellan kiselvärlden och andra alternativ vilket är väldigt stimulerande, säger Göran Wedin.

Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)