JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allians för snabbare verifiering

Tre bolag specialiserade på verifiering ska tillsammans ta fram en gemensam datamodell och en verifieringsmetodik för stora kretsar i 90 nm-teknik. Alliansen, där Verisity, Novas och 0-in deltar, lovar tio gånger snabbare verifiering.
Jättekretsar med tiotals miljoner grindar, flera inbyggda processorkärnor och tillhörande programvara är oerhört svåra att verifiera. Likväl är jobbet mer nödvändigt än någonsin, med tanke på att det kostar flera miljoner kronor att göra om kretsen om något skulle bli fel.

Situationen förvärras än mer av att många av dagens verktyg inte ger den effekt som är avsedd. Verktygen fungerar heller inte särskilt bra tillsammans. Resultatet är att upp till 80 procent av allt verifieringsarbete inte ger någon som helst förbättring av feltäckningen. Att verifiering tar upp till 70 procent av projekttiden är knappast någon tröst.

Tre verktygstillverkare - Verisity, Novas och 0-in (zero-in) - har nu bestämt sig för att försöka göra något åt detta. Ambitionen är att tiofaldiga produktiviteten i verifieringen genom att i högre utsträckning automatisera verifieringsprocessen. Akronymen för dagen lyder följaktligen VPA, Verification Process Automation.

Företagen betonar metodikens roll framför verktygen. Simulatorer och andra verktyg blir inte särskilt mycket snabbare, menar de. Tidsvinsterna ska istället göras genom att bättre administrera de data som finns eller kan tas fram.

De tre bolagen ska ta fram en gemensam datamodell som ska klara verifiering från projektnivån ner till modulnivån, från process till analys och avlusning, i arkitektur, hårdvara och mjukvara. Verisity bidrar med kompetens från specifikation och nedåt, 0-in kommer från andra hållet och för med sig kompetens inom formell verifiering från implementation och uppåt, och Novas bidrar med debug-teknik.

Den gemensamma datamodellen ska vara färdig till sommaren.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)