JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blyfritt, billigt och optimistiskt

Årets mässa för leverantörer av produktionsmaskiner i tyska München visade flera tydliga trender. En av dem var maskiner för blyfri lödning. En annan var att maskiner för ytmontering nu går ner i pris. Dessutom är optimismen tillbaka.

De 38 000 besökarna kunde vandra mellan 1 486 utställare. Efter att ha pratat med en mängd av dessa och ett antal besökare så står det helt klart: marknaden är på väg upp igen. De enda som kanske inte är lika nöjda är tillverkarna av monteringsmaskiner. Efter några år med dumpning av begagnade maskiner har priserna landat på betydligt lägre nivåer.

Tilo Brandis, vd på Siemens Dematic, sa på en presskonferens att hans företag inte vill konkurrera med priset.

- Vi tänker inte vara med i något priskrig. Kunderna ska hellre veta att de får kvalitet till rätt pris, sa han bland annat då företaget lanserade en ny maskin i sin HF-serie.

När uttalandet nådde en representant för Fuji sa dock denne:

- Det ska han säga, som har varit en av de starkast bidragande orsakerna till att priserna har dumpats...

Oavsett vem som bär skulden för priserosionen är som sagt trenden helt klar: priserna har gått ner. Universal Instruments hade till exempel ÓmässreaÓ på sin nya plattform Advantis. Denna monteringsmaskin, som riktar sig till medelvolymmarknaden, såldes på mässan för 110 000 euro. För ett år sedan eller två skulle motsvarande maskin ha kostat uppemot 400 000 euro. Enligt Advantis gäller erbjudandet till slutet av december, men lär antagligen förlängas.

För elektronikproducenter är detta självklart goda nyheter. Maskinen må kosta mer än en begagnad, men den kan å andra sidan uppgraderas för kommande generationer.

Blyfri lödning var definitivt ett tema. Snart sagt samtliga producenter av lödutrustning visade hur de hanterar blyfritt. ångzonslödning visades också exempel på. Tekniken är inte ny, men har inte fått genomslag förrän möjligen nu. Vitronics Soltec visade en helt ny maskin - så ny att det var själva prototypen som visades upp - kallad myReflow.com. Namnet indikerar att den är ÓwebbintegreradÓ och att den kan övervakas via Internet. Viktigaste egenskap är dock den värmestyrning som ger smalare delta-T än normalt, samtidigt som nedkylningstiden är kortare. Förenklat betyder det att ugnen klarar blyfri lödning med de temperaturer som krävs, cirka 217 grader C samtidigt som ytan på kortet hålls betydligt svalare.

Den alltid lika optimistiske Helge Nilsen från norska Elprint är en av de profiler som deltog i mässan som förtjänar att nämnas. Denne mönsterkortsproducent med verksamhet i Danmark, Norge och Sverige, fick under mässan besked om att företaget nu har en man på plats i Finland. Han räknar dessutom med att öppna kontor i Kina snart, med stöd från danska staten. Därefter ska han ge sig in i Tyskland. Nilsen köpte för övrigt en ny screentryckare för 1,5 miljoner kronor under mässan.

Utrymmet räcker inte för att berätta om allt från en så stor mässa. Men nämnas bör att jag sällan har sett så många utställare med automatiska inspektionssystem och maskiner för röntgeninspektion. Här händer mycket spännande.

Och alla tror att 2004 blir ett mycket positivt år. Vi här uppe i norr kan bara hoppas att vi även framgent har någon elektronikproduktion.

Björn Ö Andersen
Chefredaktör, Elektronikk, Norge

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)