JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Anders Högström...

... som i höstas blev vd för kommunägda Kalix Electropolis AB som driver projektet "Electropolis" sedan 2003, inom ramen för EU:s strukturfonder (Mål 1). Innan var Anders affärsansvarig för radioverksamheten på Teracom.
Du har jobbat på nationell nivå. Varför tog du det här jobbet?

- I Kalix finns en mycket stark entreprenörsanda och stort kunnande inom elektronik och IT. Man höll hårt i tyglarna under IT-krisen och tog sig ur den helskinnad. När Teracoms verksamhet centraliserades till Stockholm ville jag stanna i Norrland. Electropolis är framtidsorienterat, står för fart och fläkt. Jag lockades av affärsmöjligheterna.

Vad ska Electropolis egentligen uträtta?

- Skapa bättre samverkan mellan företagen i regionen och mot omvärlden, ännu bättre ta tillvara affärs- och produktidéer, samordna marknadsföringen och säkra kompetensförsörjningen. Vi samarbetar med Luleå Tekniska Universitet om en högskoleingenjörsutbildning, skräddarsydd till företagens behov.

Något särskilt projekt på gång?

- Intresset är stort från kommuner och företag för vår förstudie kring en provplattform, Servicecentrum. Vi vill erbjuda äldre bättre service i hemmen via IT. Allt ifrån rena äldreomsorgstjänster till snöskottning och shopping. De äldre ska tryggt kunna bo kvar hemma, slippa äldreboenden. Och kommunerna kan ge en effektivare service.

Vad är ditt jobb mer konkret?

- Att vara katalysator, spindeln i nätet. Att lyssna på de tio företagen bakom Electropolis och förankra aktiviteterna. Målet är att verksamheten ska ägas av företagen inom cirka två år.

Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)