JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Boom-år väntar halvledarföretagen

Analysföretaget IC Insights tror att 2004 blir ett riktigt boom-år för halvledarindustrin.Försäljningen kommer att överträffa rekordåret 2000. Men tillväxten är ojämnt fördelad, med större delen i Asien.
Rapporten The McClean Report 2004 är i årets utgåva ljusare än på många år. Förra året ökade försäljningen mätt i dollar med 18 procent, till 166 miljarder dollar.

2004 blir tillväxten ännu högre, hela 27 procent. Branschen har en djup grop att kravla sig upp ur, men tillväxten är ändå tillräcklig för att 2004 ska överträffa rekordåret 2000.

Också den långsiktiga prognosen ser ljusare ut. även om man fortfarande spår att tillväxten kommer att bromsas in något, jämfört med den historiska utvecklingen, är det för första gången sedan 2001 års glädjekalkyl återigen tal om en halvledarmarknad på över 300 miljarder dollar. Detta inom ett par år.

Det finns dock även orosmoln i prognosen. Ett av dem är "mätt i dollar" ovan. Den starka växelkursen för Yen och Euro jämfört med dollarn gör att den europeiska och japanska tillväxten ter sig betydligt starkare än vad den gör i lokal valuta. IC Insights gör som många andra bedömningen att om det fortsätter på detta vis kommer Europas ekonomi att få allvarliga problem.

Och sen så går det ner
Ett annat orosmoment är att boom-år nästan alltid följs av tillbakagång, och halvledarindustrin är inte precis känd för mjuklandningar. Redan 2005 kan alltså bli ett år med vikande försäljning igen.

IC Insights gör ändå prognosen att tillbakagången 2005 blir liten, och mer får karaktären av en utplaning än ett dyk.

Prognosens vinnare är hur som helst Kina, Taiwan och Sydkorea. Dessa tre står för huvuddelen av den region IC Insights kallar Rest of World, ROW.

år 2000 hade Amerika 32,7 procent av halvledarmarknaden, mot 25 procent för ROW. I dag står ROW för dubbelt så stor andel av halvledarmarknaden som Amerika. Inom fem år tror IC Insights att Kina ensamt kommer att stå för en fjärdedel av världens halvledarproduktion.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)