JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xelerated bästa "extremprocessorn"

Det fortsätter att regna utmärkelser över svenska Xelerated. In-stat/MDR, som bland annat ger ut The Microprocessor Report, ger kommunikationsprocessorn X10q priset för bästa "extremprocessor".
I motiveringen står att läsa: "När massivt parallella processorer blivit vardagsmat måste man beundra ett designteam som vågar bygga en arkitektur med en enda pipeline som är mer än 1000 steg lång. Och med över 200 vliw-processorkärnor tål X10q att jämföras med andra extremprocessorer, vilken uppgift de än är byggda för att lösa".

In-Stat delade ut ytterligare nio priser. Priset för bästa tillämpningsprocessor - vilket syftar på systemkretsar med acceleratorer för användartillämpningar som ljud, bild, java och spel - går till ST:s Nomadik. Bästa mediaprocessor är Trimedia TM5250 från Philips - arkitekturen har tio år på nacken, men segrar i dagens prestandamätningar.

Bästa lågeffektprocessor är Infineons multitrådade realtidsprocessor Tricore 2. Den inbyggnadsprocessor som har bäst prestanda är Motorolas MPC8560 Powerquicc III. Bästa IP-processorkärna är Avispa+ från holländska Silicon Hive - den har en ordlängd på 768 bitar och startar upp till 60 instruktioner per klockcykel.

Transmeta och AMD nischspelare
Intel har den bästa mobilprocessorn, Pentium M Dothan. Konkurrenterna Transmeta och AMD kommer aldrig att bli mer än "nischspelare", enligt In-Stat/MDR. AMD kan trösta sig med att Opteron tar priset för bästa serverprocessor.

Bästa pc-processor är IBM:s PowerPC 970FX, som Apple släpper i en 3 GHz-dator i sommar.

Programvaruföretaget Microsoft tar hem priset för bästa teknologi. med Next generation secure computing base. Den bygger in kryptering och annan säkerhet i hårdvaran.

Elias Nordling, Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)