JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Temperatursensor för mobiler och laddningsbara batterier

Linjär, noggrann och dessutom billig. Det är ledorden för en ny familj kiselbaserade temperatursensorer från det amerikanska uppstartsföretaget Andigilog.
- Idag används termistorer för att mäta temperaturen i mobiltelefoner och laddningsbara batterier. Men de är olinjära och inte särskilt noggranna vilket gör systemkostanden onödigt hög, säger Bill Shepard som är vd på Andigilog.

Företaget har utvecklat en kiselbaserad temperatursensor, kallad Simistor, som är linjär och har en noggrannhet på ±1°C vid 25°C

- Linjäriteten gör att man kan använda enklare AD-omvandlare och dessutom slipper ha översättningstabeller som upptar plats i ett EEPROM eller flashminne.

Exakt hur Andigilogs sensor fungerar vill Bill Shepard inte säga:

- Vi har tagit fram en metod för att kalibrera sensorerna redan på wafern och tillverkning sker i en lite äldre CMOS-process avsedd för logik vilket också bidrar till att det blir billigt.

Beroende på utförande kostar en sensor mellan 0,35 och 0,49 dollar i volymer om 1000 enheter. Kapslad upptar den minsta modellen inte mer än 0,9x1,3 mm.

- Idag innehåller en mobiltelefon mellan en och fyra temperatursensor, en för skärmen, en för basbandsprocessorn, en i slutsteget och en i
rf-delen.
Eftersom det kommer att tillverkas över en halv miljard mobiltelefoner i år blir det en hägrande jättemarknad.

- Vi satsar därför i första hand på mobiltelefoner men det finns massvis med tillämpningar för sensorn, säger Bill Shepard.

Som exempel nämner han laddningsbara batterier, bärbara datorer, cd/dvd-brännare, hårddiskar, fordonselektronik och skrivare.

- Temperatursensorn kan till exempel förhindra att produkten förstörs av överhettning.

Företaget har också tagit fram en analog multiplexer för att man inte ska behöva ha en AD-omvandlare till varje sensor. Den har beteckningen aAM3116 och kan hantera upp till 16 sensorer.

Sensorn finns också med inbyggd AD-omvandlare. Den har nio bitars upplösning men kan programmeras att ge upp till 12 bitar. Den har en programmerbar larmnivå liksom en programmerbar avstängningsnivå.

Företaget saknar för närvarande återförsäljare i Europa men räknar med att ordna det inom de närmaste månaderna.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)