JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analog matris tvättar insignaler

Med Anadigmvortex vill Anadigm ge analogkonstruktörerna en motsvarighet till de digitala kollegornas FPGA:er, alltså en programmerbar grindmatris som kan uppgraderas med nya instruktioner under drift. Följaktligen kallar man den också FPAA, fältprogrammerbar analog array.
Bland de funktioner som kan implementeras i en FPAA finns filter, förstärkning och signalgenerering. Och den viktigaste tillämpningen är att "tvätta" insignaler från sensorer. Kretsarna kostar mellan 5 och 15 dollar styck i större volymer, och ersätter enligt Mats Hellberg hos generalagenten Insight Memec en rad diskreta komponenter.

- En Anadigmvortex kan utföra all analog signalbehandling som ligger före AD-omvandlingen, säger han.

Kapaciteten hos Anadigms FPAA mäts i antalet konfigurerbara analogblock, CAB, på kretsen. Varje sådant block innehåller två operationsförstärkare plus ett par analoga in- och utgångar och kan utföra en funktion, exempelvis en filtrering. Anadigms toppmodell, AN221E04, har fyra CAB medan den mindre E02 har två. Det finns också en variant utan möjlighet till dynamisk omprogrammering, AN121E04.

Konfigurationsdata lagras i en SRAM-cell som måste initieras när strömmen slås på men sedan kan uppdateras utan att man behöver ladda om hela konfigurationen.

- Dynamiken är bra om du till exempel har en sensor där signalkvaliteten försämras över tiden. Den kan kalibreras om med jämna mellanrum med hjälp av en FPAA. En FPAA är inte heller temperaturkänslig, som ett diskret uppkopplat filter med motstånd, säger Mats Hellberg.

Den grundläggande tekniken i en FPAA, switchad kapacitans, utvecklades inom ett brittiskt företag som sedan sålde den till Motorola i mitten av 1990-talet. År 2000 grundades Anadigm som ett avknoppningsföretag från Motorola och fick med sig FPAA-tekniken för att utveckla den vidare.

- Fokus de senaste tio åren har inte legat på analoga kretsar, det är antagligen förklaringen till att FPAA inte har tagit fart ännu. Digitalt har varit mycket hetare, säger Mats Hellberg.

Anadigm har ett eget konstruktionsverktyg, Designer 2, med vars hjälp man kan programmera Anadigmvortex genom att dra och släppa symboler på en skärm. Det kan också generera C-kod för datoriserad trimning av kretsparametrar. Verktyget i sig kostar inget extra men för kodgenereringen, som är en förutsättning för att kunna programmera om kretsen under drift, krävs en licensavgift.

Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)