JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oförändrat i Europa, nedåt i Sverige

Försäljningen i Europa av halvledarkomponenter via distributörer låg kvar på samma nivå i fjol som året innan. Det visar statistik från den europeiska branschorganisationen Dmass.
Att den globala halvledarmarknaden växte starkt i fjol är inget som syns i siffrorna från Dmass, Distributors and Manufacturers Association of Semiconductor Specialists. Den europeiska marknaden landade på 3,7 miljarder euro för 2003, vilket är lika mycket som år 2002. I siffrorna ingår inte halvledare till persondatorer som Dmass valt att exkludera ur statistiken.

Enligt Dmass ökade antal sålda komponenter i fjol men prispressen och en svag dollar gjorde att distributionsmarknaden mätt i euro var oförändrad. I år ser det dock ut att bli annorlunda:

- Alla medlemmar i Dmass ger uttryck för en stark optimism för innevarande år. Beställningarna ser lovande ut för första halvåret och leveranstiderna för vissa nyckelprodukter börjar bli ganska långa, säger Pierre-Yves Ferrand som är styrelseordförande i Dmass.

Av de europeiska länderna är Tyskland klart störst. Landet konsumerade halvledare för 1,1 miljarder euro år 2003, enligt Dmass. Tvåa är Italien med 526 miljoner euro, trea Storbritannien med 485 miljoner euro och fyra Frankrike med 374 miljoner euro. De nordiska länderna tillsammans har en marknad som är värd 403 miljoner euro vilket är något mer än Frankrikes 374 miljoner euro.

Dmass redovisar inga siffror för Sverige men att marknaden minskade även i fjol kommer nog inte som en överraskning.

- Jag har inga siffror klara än men i Sverige var det fortsatt nedåt i fjol, säger Lars Skantz som just håller på att sammanställa en ny upplaga av Europartner Consultants årliga rapport över den svenska distributionsmarknaden.

Enligt Dmass var det bara Tyskland av de Västeuropeiska länderna som uppvisar någon tillväxt. Däremot fortsätter Östeuropa att växa med tvåsiffriga procenttal:

- Östeuropa har varit en framgångssaga för halvledardistributörerna under ett antal år och regionen har vuxit på grund av att produktion flyttats dit. Vi hoppas att Västeuropa har sett slutet på utflyttningen och att markanden nu stabiliseras, säger Pierre-Yves Ferrand.

Bland de produktgrupper som gick särskilt bra i fjol fanns EEPROM som ökade med 20 procent liksom lysdioder som växte med 15 procent. Produkter med negativ tillväxt eller nolltillväxt var programmerbar logik, standardlogik och styrkretsar. Det senare är den enskilt största produktgruppen med ett värde på över 600 miljoner euro.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)