JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kitron vill växa i Sverige

Norska Kitron har med köpet av HGL i Flen seglat upp som tredje största kontraktstillverkare i Sverige. Och företaget vill fortsätta att växa i Sverige.
Kitron har nyligen förvärvat 51 procent av kontraktstillverkaren HGL i Flen. Resten ägs av Sörmlandsbanken men Kitron har möjlighet att köpa även den delen.

Med köpet blir Kitron Sveriges tredje största kontraktstillverkare med en omsättning på knappt en miljard i Sverige, ungefär lika mycket som i hemlandet Norge. Sedan tidigare har Kitron fabriker i Karlskoga och Jönköping.

- Det finns ett antal skäl till att vi ville köpa HGL. Bland annat ger det oss en närhet till Stockholm och kunderna där. I Flen är man också mycket duktiga på rörlig mekanik som bland annat används i sedelhanteringssystem, säger Frode Berg som är koncernchef för Kitron.

Köpet ger också ett antal nya kunder, däribland Gunnebo. Det nyligen signerade avtalet med Gunnebo är värt mellan 200 och 300 miljoner kronor under tre år och det var en av pusselbitarna som behövdes för att köpet skulle gå i lås.
Frode Berg är öppen för nya förvärv i Sverige:

- Om det dyker upp något som kompletterar oss vad gäller utvecklingsresurser eller produktionstekniker är vi intresserade.

Han ser inte de andra storspelarna i Sverige, Flextronics, Note och Partnertech, som direkta konkurrenter.

- Vi har alla våra speciella styrkor och konkurrerar egentligen inte om samma kunder.

Företaget har fyra verksamhetsområden som är någorlunda lika stora. Det är produkter inom miltär-, medicin-, industri- och telekomområdet.

Företaget har en förhållandevis stor utvecklingsavdelning på 220 personer varav cirka häften finns i Sverige.

- När andra väljer att flytta ut så flyttar vi in, säger Frode Berg.

Det han syftar på är de globala kontraktstillverkarna som först tog över Ericsson fabriker för att efter några år flytta produktionen till Östeuropa eller Asien och sedan avveckla fabrikerna i Sverige.

- Att flytta produktionen till avlägsna låglöneländer är inte ett ekonomiskt vettigt alternativ för de flesta komplexa produkter eftersom utveckling och produktion hänger så tätt samman.
Han tror därför att det finns en marknad i Sverige för elektronikproduktion och att den kommer att växa.

Därmed inte sagt att Kitron helt vänder låglöneländerna ryggen. Företaget har en nybyggd fabrik i Litauen dit man flyttar inkörda produkter med många manuella moment vid tillverkningen.

- Lönekostnaden i Litauen är 20 procent av den i Norden.

Men exakt när en flytt blir lönsam vill han inte säga:

- Det beror på många faktorer men man få räkna med att administrations- och logistikkostnaderna ökar med runt 10 procent.

Kitron har idag runt 1350 anställda varav 400 i Sverige och 160 i Litauen.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)