JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Låt operatörerna bygga med Edge

Förra veckan lanserade Teliasonera de första 3G-tjänsterna. Enligt företaget täcker nätet 6,6 miljoner personer. Siffran är bättre än konkurrenten Tre vars nät varit igång ett knappt år och täcker 5,98 miljoner personer. Vodafone ligger strax efter med 5,85 miljoner personer.
Dagen efter Teliasoneras lansering konstaterade tillståndsmyndigheten PTS att ingen av 3G-operatörerna lever upp till sina utfästelser. Enligt kontrakten skulle 8 860 000 personer ha tillgång till 3G-nät redan den sista december 2003.

Att alla operatörer ligger efter tidsplan lär väl inte ha undgått någon. Dessutom är det inte så mycket kvar att bygga, kan tyckas. Men ta en titt på till exempel Teliasoneras täckningskarta som finns på sidan 4. De röda fläckarna med 3G-täckning ser mest ut som vattkoppor. Små isolerade röda prickar på Sverigekartan.

Operatörerna har året på sig att åtgärda bristerna. PTS kommer nämligen inte att göra nästa mätning förrän i december i år.

Men operatörerna är ovilliga att lägga stora pengar på att bygga ett dyrt WCDMA-nät utanför tätorterna. Ett nät som ger små intäkter. Visserligen lovade de att göra det vid ansökan för tre år sedan men förutsättningarna ser helt annorlunda ut idag.

Vi konsumenter är uppenbarligen inte villiga att betala särskilt mycket för 3G-tjänster. Och sedan har den GSM-baserade Edgetekniken förbättrats så att den ger upp till 400 kbit/s, lika mycket som WCDMA ska prestera i glesbygden.

Operatörerna vill därför använda Edge för att bygga 3G-nät i glesbygden. Argumentet är att tekniken blir billigare, minst fem miljarder enligt Östen Mäkitalo på Teliasonera.

Visserligen stjäl Edge kapacitet från vanlig telefoni i GSM-banden. Men man kan se tekniken som en övergångslösning. När kapacitet slår i taket går det alltid att bygga ut med WCDMA och då finns det också de ekonomiska incitamenten.

Men PTS håller benhårt fast vid sin ståndpunkt: i avtalsvillkoren för 3G-näten förband sig operatörerna att bygga med WCDMA-teknik. Då ska det vara så trots att merkostnaden i slutändan hamnar på din och min telefonräkning.

Det är dags för PTS att ompröva sin ståndpunkt.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)