JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Netinsight får pengar, köper företag

Netinsight köper Q2 Labs, ett niomannaföretag som grundats av några av dem som en gång arbetade på optoföretaget Qeyton. Samtidigt får företaget en ny dos pengar från en amerikansk riskkapitalfond.
Q2 Labs utvecklar en våglängdsmultiplexer, i princip samma produkt som Qeyton hade när nätverksjätten Cisco köpte företaget våren 2000. Den gör det möjligt att skicka trafik på olika våglängder i samma fiberkabel, och Netinsight tänker integrera tekniken i sina egna nätverksväxlar för att öka kapaciteten.

- Q2s teknik samspelar väl med våra Nimbra-växlar, i och med att den arbetar på våglängdsnivå medan vi arbetar med protokoll som Ethernet och Sonet, säger Tomas Duffy, vd i Net Insight.

Som betalning får Q2 Labs ägare dela på 2,5 miljoner aktier i Netinsight, vilket med dagens kurs motsvarar ungefär fem miljoner kronor.

DTM, den egenutvecklade nätverksteknik som var grunden när Netinsight bildades i mitten av 1990-talet, används fortfarande internt vid kommunikation mellan Nimbra-växlarna. Utåt mot användarna är det dock numera etablerade standarder som gäller, och det har hjälpt företaget att ta hem order på både generella stadsnät och specialiserade medianät för radio- och tv-distribution. Så sent som i december 2003 fick man tre stora beställningar, bland annat en från europeiska teveunionen EBU.

Tomas Duffy räknar med att Netinsight når ett nollresultat 2004, och skulle i så fall vara första gången på fem år som företaget inte går med förlust. Pengar att driva bolaget med kommer istället från nyemissioner, där den senaste i raden är riktad till den amerikanska riskkapitalfonden Constellation Venture. Fonden investerar 65 miljoner kronor och placerar en person i styrelsen.

Både köpet av Q2 Labs och nyemissionen ska avhandlas på en extra bolagsstämma som Net Insight har utlyst till 13 april.

Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)