JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tera vill lyfta EDA-nivån

Byggblock ger snabbare simulering

Verktygsleverantören Tera Systems vill göra det möjligt för en asickonstruktör att lämna över VHDL- eller Verilogkod till den som ska tillverka kretsen. Tera visade tillsammans med IBM upp ett sådant konstruktionsflöde på Date-mässan i Paris, och de första kretsarna producerades i vintras.
- Erfarenheten visar att det börjar bli för komplicerat att konstruera på grindnivå, och för svårt att genomföra ändringar när problemen dyker upp i slutfasen av syntesen. Man måste kunna modellera utan att först syntetisera sin konstruktion, säger Alain Labat, vd för Tera Systems.

Händelsevis har Tera ett verktyg, Teraform, som gör just detta, och som nyligen godkändes av IBM för verifiering av kundkonstruktioner.

Teraform läser in VHDL- eller Verilogkod och pekar ut sådant som kan ge problem i senare faser, som timing eller ytförbrukning. För att åstadkomma detta gör verktyget en partiell logiksyntes, där koden transformeras till kombinationer av ett fyrtiotal fördefinierade byggblock, kallade Teragates, som vart och ett motsvarar ett par hundra grindar eller mer.

Parametrar för blocken, producerade i IBMs process, finns framtagna och verktyget kan räkna på dem istället för på grindnivå.

Det kortar simuleringstiden med en faktor 30, enligt Teras teknikchef Hazem Almusa, och gör också att konstruktörer kan använda Teraform till att utvärdera olika alternativ.

- En krets med en miljon grindar kan översättas till ett par tusen Teragates, säger han.

Tekniken är inte perfekt, enligt talesmän för IBM används den än så länge för relativt enkla kretsar och framför allt behöver simuleringen av strömförbrukning och spänningsfall bli bättre. Alain Labat är ändå optimist.

- Tera är först med att kunna ta emot RTL-kod och producera underlag för fungerande kretsar. Och på Dac-mässan i sommar kommer vi med flera nyheter, säger han.

Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)