JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kompromisslöst kraftaggregat

Med hjälp av bland annat kiselkarbiddioder har Lambda förbättrat prestanda i den nya kraftaggregatserien NV-Power. I första omgången kommer två enheter som klarar upp till 175 W respektive 350 W.
- NV-Power är utvecklad utan de kompromisser man normalt måste göra med ett kraftaggregat som levererar flera matningsspänningar, säger Adam Rawicz från Lambda.

- De är tystare, kallare, mer effektiva och har lägre störnivå än några andra kraftaggregat på marknaden.

Adam Rawicz uppger att effektiviteten i omvandlingen ligger på upp till 90 procent. Aggregaten är konstruerade för en normalbelastning på cirka 70 procent av maxeffekten och det är också där aggregaten omvandlar effektivast.

- Men kurvan är ganska platt. Det handlar bara om delar av procent i området runt 70 procents effektuttag, säger Adam Rawicz.

Den förbättrade effektiviteten gör att slutkunderna spar pengar genom att strömförbrukningen minskar.

- Med NV-Power minskar vi effektförbrukningen med ungefär 3000 kWh under fem år för ett 300 W aggregat. Omräknat i pengar är det cirka 360 dollar.

Aggregaten är låga nog att placeras på kort med formfaktorn 1U.

- Vi har många kunder som bygger kortbaserade system där korten bara upptar en plats i chassit så det var en viktig parameter att hålla ner storleken.

En annan sak som han är stolt över är att värmeutvecklingen är ganska jämnt fördelad över kraftaggregatens yta.

- Det gör att kylningen blir enklare. Det behövs mindre luft och därmed minskar ljudnivån och störningsproblemen.

Modulerna saknar i stort sett kylflänsar och eftersom man inte behöver leda bort lika mycket värme som tidigare slipper kunderna normalt att montera aggregatet mot ett metallchassi vilket annars lätt fungerar som en antenn och sprider störningarna.

- I första omgången släpper vi två modeller men jag kan lova att det kommer en rad nya modeller det närmaste året, säger Adam Rawicz.

De första modellerna är NV-175 och NV-350. De är byggda för att klara ingångsspänningar på 90 till 264 volt och frekvenser på 47 till 63 Hz. Den mindre modellen har upp till fem utgångar med spänningar från 1 V till 15 V. Den större modellen har upp till sex utgångar med spänningar från 3,3 V till 32 V.

Aggregaten uppfyller en rad standarder, bland annat för medicinsk utrustning. De är tänkta för bland annat instrumentering, medicinska produkter och industritillämpningar.

Adam Rawicz vill inte uppge något exakt pris

- Priset beror på vilken konfiguration kunden vill ha och hur många enheter han beställer. Jag kan i varje fall säga att de är åtminstone dubbelt så dyra som ett kraftaggregat till en pc. Men det tål inte lika tuffa tag och klarar inte samma temperaturområde som NV-Power.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)