JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första optokopplaren i BGA

Spänningsomvandlare främsta tillämpningen

När spänningsomvandlarna byggs i mindre formfaktorer behövs det kompakta komponenter. En viktig sådan är optokopplaren, och Fairchild lanserar nu världens minsta och den första som är BGA-monterad.
En optokopplare innehåller i princip en lysdiod, en fotosensor och ingenting annat. Dess funktion är att elektriskt isolera två delsystem i en modul men ändå låta dem kommunicera med varandra. Ett exempel på tillämpning är återkopplingsloopen i en spänningsomvandlare.

Själva isoleringsfunktionen har gjort den svår att miniatyrisera, även om man stegvis byggt in optokopplare i mindre kapslar. Fairchild är först med att göra det på en BGA-krets. Själva optokopplaren sitter i själva verket i en vit bubbla under kretsen. Innanför det vita ytskiktet är bubblan genomskinlig, med lysdioden och fotosensorn ingjutna.

- Storleken och höjden på bubblan är noga avvägd för att ge maximal reflektion av ljuset, med minimal förlust, säger Manor Narayanan på Fairchild.

Byggd uppochner
Bubblan sitter på undersidan av kretsen, dels för att skydda ytan mot slitage, dels för att den ska vara skuggad från störande infrarött ljus utifrån. Totalt har optokopplaren en bygghöjd på 1,2 mm.

Konstruktionen ger en bättre temperaturtålighet än tidigare varianter från Fairchild, -40 till +125 grader. Den har dessutom bättre linjäritet över temperaturområdet än tidigare modeller. Optokopplaren är blyfri och tål blyfri montering.

Minsta nödvändiga ström för att driva kretsen är 0,5 mA, en tiondel mot det normala för optokopplare. Den isolerar mot spänningar på upp till 2,5 kV. Kretsens hastighet är 150 kHz, vilket gör den mindre lämplig till datatillämpningar. Den är främst tänkt att användas i återkopplingsloopar.

Fairchild ska använda tekniken i andra modeller av optokopplare. En 5,3 kV-modell kommer till hösten, och varianter med två eller fyra optokopplare i en kapsel är på gång. Nästa år kommer en variant med en hastighet på 10-15 MHz.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)