JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ethernet till SDH i en krets

Att ta ett antal Ethernetlänkar, koncentrera dem till en kanal, paketera om dem för synkron trafik och skicka in dem i ett SDH-nät brukar kräva två-tre lådor med nätverksutrustning. Nu har Agere byggt en systemkrets som klarar rubb och stubb i en enda krets.
Agere kallar sin krets för Datamapper, och den integrerar över 30 funktioner. Bland dessa märks en pakethanterare och trafikstyrningsprocessor, fysiskt SDH-gränssnitt, en framer, en mapper, en korskopplare, virtual concatenation, Ethernetgränssnitt och en Serdes.

Kretsen klarar i princip av att ta in fyra Gbit Ethernetkanaler, styra trafiken efter trafikprioriteringsregler, paketera om dem till tidsluckor i ett SDH-nät och skicka ut dem över en 2,5 GHz-länk, eller flera långsammare länkar.

- I stamnäten sker det inte så mycket installation längre. Pengarna går till att uppgradera anslutningsnäten, där onlinespelande och IP-telefoni har lett till drastiskt ökad trafik. Bägge tjänsterna ställer hårda krav på latens i nätet, och den här kretsen är till för att möta kraven, säger Sabine Häseler på Agere i Tyskland.

- Vi har integrerat funktioner i en krets som normalt skulle funnits på olika kort, eller till och med i olika system, fortsätter hon.

En enda multitjänstnod

En typisk bredbandsanslutning i dag har en slutanvändare med ett Ethernetkort i datorn som är ansluten via ADSL.

I telefonstationen sitter en koncentrator, en DSLAM, med en Ethernetlänk till en router. Routern är i sin tur kopplad till en add-drop-multiplexer för SDH. Enligt Agere kan man med deras Datamapper kombinera DSLAM, router och add-drop multiplexer till en enda multitjänstnod.

Samtidigt med Datamapper lanserar Agere en ny Framer-krets, MARS-T-PHY, som visserligen inte innehåller alla de funktioner som Datamapper stödjer, men i gengäld kan den klara SDH-förbindelser från 16 155 Mbit/s-länkar till en 10 Gbit/s-länk, eller kombinationer av hastigheter däremellan. Bägge kretsarna finns för leverans av provexemplar i dag.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)