JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Premiär för miljöcertifiering

Som första svenska elektronikprodukt har en hörslinga från Bo Edin AB miljöcertifierats enligt den internationella standarden EPD, Environmental Product Declaration. EPD är ett sätt att mäta en produkts miljöpåverkan över hela dess livscykel.
I dagens miljömedvetna samhälle kan man lätt tro att de flesta elektronikprodukter genomgår någon form av miljöcertifiering. Det trodde också Conny Andersson, vd på Bo Edin AB i Lidingö. Så när han ville miljöcertifiera företagets hörslingor Univox enligt EPD-standarden blev han mycket förvånad över att ingen annan hade gått igenom den proceduren.

- Vi fick mycket hjälp av Elektronikindustriföreningen. På egen hand tror jag inte vi klarat det, säger Conny Andersson.

En EPD-deklaration visar hur en produkt påverkar global uppvärmning, ozonnedbrytning, bildandet av markozon samt försurning och övergödning. För detta krävs en tämligen komplett innehållsdeklaration, vilket inte är trivialt att få från underleverantörer och komponenttillverkare med tillverkning i många olika länder. Ett av Elektronikindustriföreningens viktigaste bidrag blev därför att förenkla datainsamlingen genom att få EPD-myndigheten Miljöstyrningsrådet att acceptera en allmänt tillgänglig uppskattning av innehållet i form av IVFs webbdatabas.

- Tillsammans med Bo Edin har vi bevisat att småföretag kan gå igenom processen utan att det kostar alltför mycket, säger Mikael Stenius på Elektronikindustriföreningens moderorganisation Svensk Industriförening.

- Hittills har EPD mest varit något för storföretagen, och inget för elektronik. Electrolux och ABB har flera EPD-certifierade produkter på marknaden, men då har de uteslutit elektroniken, berättar Stenius.

Inga gränsvärden

Till skillnad från miljömärket Svanen så anger inte EPD några gränsvärden. Den ska mer ses som en självdeklaration, granskad av en tredje part, som kan vara till hjälp när man vill bevisa att en produkt uppfyller kommande krav. Ett exempel är EUs så kallade RoHS-direktiv som förbjuder bly, kvicksilver och kadmium år 2008 och som blir svensk lag inom några år.

På Bo Edin finns intresse för miljöfrågor, och Conny Andersson medger att firman förmodligen inte kan räkna hem investeringen i brådrasket. Han uppskattar att jobbet tagit mellan tre och sex manmånader, utspritt över längre tid.

- Ärligt talat kanske vi inte säljer så mycket mer bara för certifikatets skull. Men det ger image hos kunderna och kan nog löna sig på längre sikt, säger han.

En kanhända viktigare poäng är att företaget lärt sig vad miljön kostar, och var det lönar sig att sätta in åtgärder.

- Energiåtgången är nog det viktigaste. Det är rätt lätt att minska den. För en enskild utrustning kanske det inte spelar så stor roll. Men vi gör
10 000-tals enheter som står på dygnet runt - då blir 1 W mindre i viloläge klart betydelsefullt, säger Conny Andersson.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)