JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gartner spår massdöd i halvledarbranschen
40 procent av dagens halvledarföretag kommer att vara bort om tio år. Det spår Gartners chefsanalytiker Jim Tully.
Analysföretaget Gartner presenterade ett dystert framtidsscenario på sin konferens för halvledarbranschen nyligen. Företaget bygger profetian på fem trender. Det är Moores lag, de allt dyrare fabrikerna, att konsumentmarknaden växer om företagsmarknaden, den ökande rollen för tjänsteleverantörer liksom att det kan komma helt nya tekniker.

Antalet halvledartillverkare har växt stadigt från cirka 120 företag i mitten på 80-talet till ungefär 550 i fjol. Men om Gartners prognos slår in kommer den siffran att vara nere på 330 inom tio år.

- Att kostnaderna och komplexiteten för att konstruera en krets växer liksom att systeminnehållet blir större innebär att allt färre företag kommer att förmågan att leverera kretsar i framtiden säger Jim Tully i ett pressmeddelande.

En annan trend som påverkar branschen är att fabrikerna blir allt dyrare. Det leder till att allt fler tvingas gå över till att anlita foundries för produktionen.

- Även om det leder till färre fabriker kommer det inte att leda till högre priser eftersom industrin är effektiv och konkurrensutsatt.

Gartner spår också att mer än hälften av halvledarkomponenterna kommer att gå till konsumentprodukter år 2013. Marknaden är mycket stor och kan verka lockande men Jim Tully höjde ett varnande finger:

- Marginalerna på konsumentprodukter är mycket låga och värdet på enskilda produkter kan vara förvånansvärt lågt. Dessutom gör den allt högre integrationen att tillväxten i det här området dämpas.

Det som också kan påverka dagens företag är om det kommer någon helt ny teknik. Det kan till exempel vara tryckta kretsar, polymera material, kolnanotuber, molekyltransistorer eller logik uppbyggd av proteiner.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)