JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ökat ansvar efter fabbens stängning
Infineons halvledarfabrik i Kista -Ericssons gamla "submyfabb" - har lagts ned trots protester och försök till räddningsaktioner. Men Infineons verksamhet i Sverige har på flera fronter fått ökat ansvar inom såväl utveckling som försäljning.
I mitten av augusti gick den sista kiselskivan genom processen hos Infineons fabrik i Kista. Företaget följer nu sin plan och är i full färd med att flytta utrustningen till andra fabriker i Tyskland. Den sista september ska lokalerna vara utrymda.

Men Infineon kommer ändå att framdeles vara ett viktigt företag inom svensk elektronik. Den i dagsläget 320 personer starka svenska personalstyrkan har två huvuduppgifter - globalt affärsområdesansvar för trådlös infrastruktur och utvecklingsansvar för Bluetooth- och GPS-produkter.

Affärsområdesansvaret, som tidigare låg i München, innebär att såväl kompetens som kundkontakter leds från Infineons Kistakontor. Dessutom har kontoret där reguljärt säljansvar för alla Infineons produkter i hela Norden.

- Vi har fått större ansvar inom de områden där vi fortfarande är verksamma, säger Sverigechefen Johan Tingsborg.

Drygt hälften av personalen sysslar med forskning och utveckling, med numerär tonvikt på Bluetooth och GPS. Inom trådlös infrastruktur - i praktiken mest halvledare för basstationer - är det framför allt radioeffektkretsar och en del transceivrar som utvecklas i Sverige. Infineon gör även basbandskretsar för 2,5G och 3G, men utvecklingen av dem leds från San José.

- Inom radioeffektkretsar är vi tvåa på marknaden och upplever ett bra drag kring våra produkter, säger Johan Tingsborg.

När Infineon tog över Ericsson Microelectronics följde 400 anställda med. Förra året varslades 120 av dem om uppsägning, men i konjunkturuppgången har inte detta varsel effektuerats fullt ut.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)