JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fairchild vill växa i Europa
Fairchild Semiconductor är nummer ett inom kraftkomponenter i världen. Företaget har hittills koncentrerat sig på den asiatiska marknaden, men nu ska Europa och Amerika prioriteras.
- Vi är mycket fokuserade på kraftkomponenter. Likt Intel på mikroprocessorer och Texas Instruments på DSPer, säger Tom Beaver, marknadsansvarig för Fairchild globalt.

Idag står försäljningen av kraftkomponenter för 74 procent av företagets intäkter. När företaget startade 1997, var den andelen under 9 procent. Om nu företaget är nummer ett i Asien, med 14 procent av marknaden, så är rankingen inte lika bra i Europa. Här ger företagets omsättning en sjunde plats på listan. Fast tillväxttakten i Europa är imponerande. Hela 191 procent under förra året.

- Idag står försäljningen till fordonsindustrin för 30 procent av vår försäljning i Europa.

Att fordonsindustrin lockar är förståeligt med tanke på att analysföretaget iSuppli spår att innehållet av effekthalvledare i fordon kommer att öka med hela 25,3 procent i år. Ett led i den europeiska satsningen var att öppnade ett globalt konstruktionscenter i Tyskland under förra året.

- Här erbjuder vi kundanpassade lösningar. Lite som ett asicdesigncenter, fast vi jobbar med effekttilllämpningar, säger Tom Beaver.

Företaget gör i medeltal tre nya konstruktioner per vecka i det tyska labbet.

- Vi erbjuder en standardlösning på en dag och en helt ny lösning inom en vecka. Samtidigt kan vi ställa upp och modifiera ett existerande kretskort på två timmar.

Idag består Fairchilds produktportfölj inom krafthalvledare av cirka 30 procent analoga kretsar resten är effekttransistorer. Företagets tanke är att utöka den analoga delen framöver. Idag är det Texas Instruments som är störst inom detta område, tätt följt av National Semiconductor. Därefter följer Linear Technology, Maxim och Fairchild, som dyker upp på femte plats.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)