Multifysikprogrammet Femlab har utökats med en modul för beräkningar av värmeöverföring och en för mikromekaniska konstruktioner. Värmeprogrammet konkurrerar direkt med termiska simuleringsprogram skrivna direkt för elektronikkonstruktörer.
Den svenska programsviten Femlab från företaget Comsol förses med allt fler tillbehör som anpassar verktyget till utvecklingsingenjörernas behov.
Grundprogrammet utgår från partiella differentialekvationer och finita elementmetoden vilket är bra om man vill lösa alla sorters multifysikproblem som tänkas kan. Ingenjörsmässigheten och användarvänligheten ökar dock markant med de tillbehörsmoduler som företaget tar fram.
Senast ut är tre moduler - för värmeöverföring, mikromekanik samt geologi. Åtminstone de två förstnämnda torde röna intresse i elektronikindustrin. Med värmemodulen går det enkelt att rita upp exempelvis en låda och ett antal kretsar, ange ett antal temperaturer, lägga på en luftström och se hur temperaturen fördelar sig. Värden på temperaturer och luftströmmar kan anges som algebraiska uttryck - man behöver alltså inte ange absoluta tal.
Ledning, konvektion, strålning
Programmet hanterar de tre fundamentala värmeöverföringsmekanismerna ledning, konvektion och strålning, allt i tre dimensioner. Med Femlabs multifysikkapacitet går det också att se hur elektromagnetiska strålningen och följaktligen EMC-egenskaperna påverkas genom förändringar i den mekaniska konstruktionen.
Comsol tänker sig även att programmet ska kunna användas inom halvledartillverkning, där värmestrålning mellan ytor - ofta under lågt lufttryck - är en nyckelparameter.
Den andra nya modulen, för mikromekanik eller Mems som det också kallas, är i princip en nedskalning av Femlabs förmågor till storleksordningar mellan 1 och 100 μm. Programmet tar hänsyn till deformationer som uppstår vid mikrorörelser och klarar att samtidigt beräkna förändringar i exempelvis värme och elektromagnetism.
Förutom de nya tillbehören har grundprogrammet Femlab också uppdaterats till 64-bitarsstöd, vilket gör att det klarar upp till 100 gånger större problem.
Adam Edström