JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Accelererar programvaran med FPGA:er
Att dynamiskt kunna bestämma om en uppgift bäst utförs av programvaran eller i programmerbar hårdvara är målet för ett projekt vid Mälardalen högskola kallat "Dynamic Scheduling of Functions in Programmable Hardware".
- Just nu letar vi partners. Det gäller företag eller universitet som har tilllämpningar och teknik som tjänar på hårdvaruaccelerering.

- Tanken är att lämna in en EU-ansökan före årsskiftet och få igång projektet under mitten på nästa år.

Det säger Kjell Torkelsson med ett förflutet på Ericsson och på brittiska Celoxica. Sedan en tid tillbaka är han fristående konsult.

- Vi ska syssla med tillämpad forskning och tanken är att ta fram en demonstrator som praktisk kan visa på fördelarna med att utföra delar av programvaran i FPGA:er. Förhoppningen är att demonstratorn efter projektets slut kan omvandlas till en kommersiell produkt.

Genom att utföra delar av programvaran i hårdvara kan man snabba upp bearbetningen, sänka energiförbrukningen eller förbättra realtidsegenskaperna.

- Det har gjorts en hel del på området men vi vill skapa ett ramverk så att man enkelt kan lägga till funktioner och hårdvara i olika form och dra nytta av den, säger Kjell Torkelsson.

Ska klara det mesta

Ramverket ska vara generellt och omfattar både hårdvara och programvara.

- Det ska hela tiden känna av vad som finns tillgängligt och vara självlärande.

Exakt vilka regler man ska implementera är ett av delmomenten inom projektet.

- Det kan till exempel vara så att en uppgift utförs i programvaran första gången men att man samtidigt initialiserar laddning så att den nästa gång utförs i hårdvaran, säger Kjell Torkelsson.

Ett annat alternativ är att föra statistik och utgående från den bestämma vilka funktioner som ska vara laddade i hårdvaran.

De uppgifter som vinner mest på att utföras i hårdvara är de som kan utföras parallellt. Det kan till exempel handla om vanliga funktioner i standardprogram på en persondator, som operativsystemet eller Excel och Word.

Andra tillämpningsområden för forskningen är datorer som har en specifik uppgift. Det kan handla om att söka på Internet, för brandväggar och routrar eller mediatillämpningar.

Den tredje typen av applikation är små mobila enheter där man kan spara effekt genom att utföra vissa delar som idag körs på en processor i en FPGA. Det kan till exempel vara när man skapar en kryptonyckel och sedan skickar krypterade data.

- Vår främsta uppgift är inte att utföra grundforskning utan att göra tekniken tillgängligt för industrin.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)