JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analyserar spektrum i realtid
Tektronix lanserar nu en förbättrad version av sin analysator som klarar av att göra spektrumanalys i realtid på signaler upp till 8 GHz.


Instrumentet visar den digitaliserade signalen i frekvens-, tids- och modulationsdomänen. I tidsdomänen presenteras signalen på ungefär samma sätt som i de digitala DPO-oscilloskopen där färgkodningen motsvarar hur ofta en viss frekvens upprepas.

Den nya modellen, som fått beteckningen RSA3408A, har frekvensomfånget 0 till 8 GHz och kan fånga ett frekvensområde som är upp till 36 MHz brett. Det är en klar förbättring från tidigare modeller då frekvensbandet var begränsat till 15 MHz.

Analysatorn är i motsats till traditionella spektrumanalysatorer kapabel att fånga engångsförlopp. Det går att trigga på frekvens- och amplitudvillkor.

Instrumentet ligger sedan och letar efter triggvillkoret och spelar sedan in signalen. Med det största bandet, 36 MHz, går det att spela in upp till 1,28 sekunder av signalen med en upplösning på 20 ns. Det är 2000 gånger bättre än i tidigare modeller.

Instrumentet är avsett för frekvenshoppande system, som WCDMA, wlan och Bluetooth, där traditionella spektrumanalysatorer kommer till korta.

Eftersom signalen är digitaliserad går det att göra i stort sett vilken efterbehandling som helst, inklusive demodulering.
Men allt är inte bättre med det nya instrumentet. Det samplar signalen med 14 bitar vilket ger klart lägre dynamik än i traditionella spektrumanalysatorer.

Priset startar på cirka 50 000 dollar.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)