JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvfabrikat utan startkostnad
Snabb, billig och effektsnål. Det är ledorden för är en ny typ av "structured asic" eller halvfabrikat med arvsanlag från både asic- och FPGA-världen.


- Jämfört med andra "structured asics" är det ingen startkostnad för FlexAsic och vi kan leverera på en vecka, säger Dan Gunders på Flextronics Semiconductor i Israel.

Tekniken kommer från det amerikanska företaget eAsic, grundades av Zvi Or-Bach som även står bakom Chip Express. Hittills har eAsic enbart sålts som IP-block men efter årsskiftet går det att köpa färdiga kretar.

Steget från IP-leverantör till fabrikslös halvledartillverkare har eAsic tagit i samarbete med Flextronics Semiconductor. De två företagen marknadsför nu den nya produkten parallellt. Flextronics använder dock beteckningen FlexAsic på produkten och inte eAsic.

Det som särskiljer eAsic/FlexAsic från konkurrenterna är att det inte finns någon startkostnad. Det beror på att man inte behöver göra en ny uppsättning masker för varje konstruktion.
Kunden kan bara ändra i det översta ledarlagret och de kundspecifika ledningsdragningarna görs med elektronstrålelitografi.

- Egentligen är det bara kopplingarna mellan lager sex och sju som skapas med elektronstrålen, säger Dan Gunders.

Det gör att man kan köra flera konstruktioner på samma wafer och att det går på en vecka att få fram kretsarna. Men vill man ha större volymer måste man ändå ta fram en mask.

- Brytpunkten går vid 1000 till 2000 exemplar, då blir det billigare att ta fram en mask än att rita med elektronstrålen.

Kretsarna kommer till att börja med i fyra storlekar på 600 000 grindar upp till 3 miljoner grindar.

- Det är ungefär samma storlek som Xilinx Spartanfamilj eller Alteras Cyclonefamilj, säger Dan Gunders.

Men Flextronics satsar inte i först hand på att konvertera existerande produkter till FlexAsic.

- Det finns många kunder som behöver ha kringkretsar till en asic eller processor och där en FPGA är för långsam.
Ett exempel Dan Gunders nämner är bildkomprimering som inte tar så stor plats men behöver ske snabbt.

- En Flexasic är ungefär tre gånger snabbare och priset blir ungefär hälften av motsvarande FPGA. Dessutom blir energiförbrukning lägre än för en FPGA.

Förutom logikblock innehåller kretsarna minne (400k-1,6 Mbit), en enkel styrkrets (8051), PLL-bock och programmerbara in- och utgångar (352 - 768 stycken).

- Vi är ute och pratar med kunderna för att se vad de vill ha så vi kommer att nog att addera ett Serdes-block och kanske en del andra funktioner.

Företagen har samarbetat med Magma för att ta fram konstruktionsverktyg.

- Priset ligger på cirka 25 000 dollar per användare vilket är mycket billigare än motsvarande asicverktyg.

- Dessutom är konstruktionsflödet detsamma som för en FPGA. Man slipper alltså de sista stegen som en asickonstruktör måste jobba med.

Kretsarna tillverkas av ST Microelectronics i en 0,13 μm-process och de första kommersiella produkterna kommer under första kvartalet nästa år.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)