JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Systematisk spänningsstyrning förebygger fel
Kanadensiska Potentia Semiconductor har lanserat två kretsar för effekthantering. Den ena hanterar primärsidan, den andre sekundärsidan. Mellan dem finns en seriell datalänk. Tillsammans ger detta världens första effekthanteringslösning som tar hänsyn till systemets tillstånd på båda sidor om den isolerade barriären samtidigt.
Grundarna till Potentia är före detta Nortel-anställda. På Nortel grundlades idéerna, hos Potentia har de nu realiserats.

Första produkten släpptes i början på året och nu lanserar företaget världens första lösning som gör att man kan påverka effekthanteringen på både hög- och lågspänningssidan hos ett kretskort. Händer det något på primärsidan kan man direkt ta hänsyn till detta på sekundärsidan och vice versa.

- Vi gör alltså kretsar för systemhantering, inte spänningsomvandlare. Flera har missuppfattat detta, säger marknadschefen Ian McGill.

Kretsen PS-2406 sitter på sekundärsidan och kan hantera upp till fyra oisolerade POL-omvandlare. Den tillhandahåller alla funktioner som krävs för att följa, titta på och trimma signalen hos omvandlarna samtidigt som den kan hantera fel.

Med hjälp av ett konstruktionsprogram kan PS-2406 enkelt programmeras att sköta alla funktioner. Olika omvandlare kan ges olika tröskelvärden som i sin tur gör att det går att skilja på fel och varningar då något oväntat sker i systemet. Varningar initierar någon typ av korrigering, vilket kan hindra att systemet går ner fullständigt.

- Att kunna sköta olika spänningsnivåer på samma kort blir allt viktigare och svårare i och med att processgeometrierna sjunker och olika kretsar kräver olika matningsspänning, säger Ian McGill.

PS-2406 kan stå för sig själv, men via ett isolerat kommunikationsgränssnitt kan den kopplas samman den nya kretsen PS-1006, på primärsidan, och få information därifrån. Samtidigt kan PS-2406 instruera PS-1006 att exempelvis stänga matningen till den centrala DC/DC-omvandlaren.

PS-1006 kan detektera strömavbrott, skydda mot strömrusning samt ges tröskelvärden för under- och överspänningar, vilka kan användas för att stänga av kortet.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)