JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imego gör en gratis prototyp av din idé
Imego vill lyfta fram morgondagens framgång ur dagens forskning. Upp till tre miljoner kronor i form av arbete och material är forskningsinstitutet berett att lägga på en fungerande prototyp.
- I första hand vänder vi oss till högskoleforskare med vårt erbjudande. Men vi är lite vidsynta. Vi kan också tänka oss att fastna för ett forskningsprojekt hos ett avknoppningsföretag, säger Gert Andersson på Imego.

Målet är att idéerna och forskningen i det utvalda projektet ska utvecklas till en fungerande prototyp, en så kallad demonstrator. För att detta ska vara möjligt måste forskningsresultatet redan ha bevisats på labbnivå. Det bör också ha ett betydande marknadsintresse samt en koppling till bio-, nano- eller mikroteknikområdet.

- När prototypen sedan är klar vill vi kunna använda den för att visa upp vårt kunnande.

Imego har redan tidigare drivit fyra liknande projekt som utmynnat i var sin demonstrator: en handhållen testare av mikromeka-niska sensorer, en solsensor som varnar för skadlig uv-strålning, en optolänk gjord som en glödlampa samt en ännu hemligstämplad variant som ska vara klar i april nästa år. Hittills har emellertid alla demonstratorer haft sina rötter i interna idéer. Visserligen försökte man gå ut med ett liknande erbjudandet till högskolorna i landet redan förra året, men få fick nys om det och responsen blev dålig.

- Istället körde vi ett eget projekt som vi tyckte var bättre. Vi är inte idealister, säger Gert Andersson.

Fram till sista januari nästa år kan forskare höra av sig med sina idéer till Imego. Därefter kommer institutet att utvärdera inkomna projekt och göra en marknadsanalys.

- Tanken är att vi ska börja arbeta med demonstratorn runt sommaren och att den ska vara klar efter ett år.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)