JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första FPGA:n med inbyggt flashminne
Actel har kommit med en ny generation FPGAer i flashteknik. De kommer i storlekar från 30 000 till 3 000 000 systemgrindar. De är först med inbyggt flashminne och påstås ge världens effektsnålaste, billigaste och säkraste omprogrammerbara FPGA-lösningar.
- Den här lanseringen är den viktigaste i företagets historia, säger Martin Mason, marknadsansvarig på Actel.

Med de två nya kretsfamiljerna Proasic3 och Proasic3E vill Actel vara med och slåss om en rejäl bit av den FPGA-marknad som man nu ser växer fram inom konsumentelektronik, bilindustrin och andra priskänsliga tillämpningar. Nämnda segment är det mest snabbväxande i FPGA-världen idag och beräknas nå ett värde av 500 miljoner dollar under året.

Actel är ensamt i världen om att använda flashteknik i sina omprogrammerbara FPGAer. Andra använder SRAM-teknik.

- Vår teknik har många fördelar jämfört med konkurrenternas. Framför allt har den betydligt fler asicliknande attribut som är viktiga i volymtillämpningar, säger Martin Mason.

Då syftar han på exempelvis låg effektförbrukning, lågt pris, hög tillförlitlighet och säkerhet, icke-flyktighet och så vidare.

Säkerheten vid omprogrammering är också en finess som Actel slår ett extra slag för i och med nylanseringen. Det är en intressant detalj främst inom konsumentelektronik eftersom många företag idag förlora stora pengar på grund av piratkopiering.

Krypterad programmering

Till skillnad mot alternativa lösningar kan Proasic-kretsar programmeras med en krypterad bitström utan att säkerheten sätts på prov. När man vill ändra innehållet i kretsen skickar man en krypterad bitström via jtag-porten. All acceptans sker sedan internt i kretsen eftersom nyckeln kan läggas i ett inbyggt flashminne på 1024 bitar, medan en hård kärna sköter själva dekrypteringen.

Proasic3 kommer i storlekar mellan 30 000 till 1 miljon systemgrindar, har upp till 144 kbit inbyggt SRAM och 288 in- och utgångar. Proasic3E spänner över 600 000 till 3 miljoner systemgrindar, har upp till 504 kbit inbyggt SRAM och 604 in- och utgångar. De är industrins första FPGAer med inbyggt flashminne och stöder upp till 350 MHz externt. Den billigaste kretsen kostar under 1,5 dollar, medan man kan få 1 miljon grindar under 10 dollar.

En dryg femtedel av Actels intäkter på flashbaserade FPGAer kommer idag från Europa och företaget tror att intresset för denna typ av kretsar kommer att växa mycket starkt i Europa under det närmaste året. Tittar man till tillämpningar så är det främst konsument- och kommunikationsprodukter men också industritillämpningar som sväljer flashbaserade FPGAer idag,

- Fordonsindustrin är ett mycket intressant framtida område för oss. Just nu finns här ett stort konstruktionsintresse, men inga intäkter att tala om, säger Martin Mason.

I samband med att Actel lanserar sin nya FPGA-generation introducerar företaget också flera stödfunktioner, däribland 90 IP-kärnor och komplett hårdvarustöd i form av programmerare och startpaket. Företagets utvecklingsverktyg Libero 6.1 stöder också kretsarna.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)