JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det bästa ur 2004 års elektronikskörd
Skaparkraft: Elektroniktidningen hyllar Sveriges konstruktörer

En tillsats som förvandlar din mobil till en spionmobil, en automatisk doktor som sätter stetoskopet på roterande motorer och därtill datoriserade Pokémonkort. Det är tre av de elva svenska produkter från 2004 som förärats Elektroniktidningens utmärkelse Skaparkraft.
BAKGRUND
Reportaget bygger på läsarnas, pristagarnas och redaktionens nomineringar. Redaktionen har valt ut bidrag som uttrycker skaparkraft inom de fält där ni, våra läsare och konstruktörer, verkar.

Elektroniktidningen skriver mycket om era komponenter, verktyg och material. Mer sällan om det ni bygger vid arbetsbänkarna. Vårt reportage och utmärkelse Skaparkraft är undantaget.

Vi vill dela er stolthet över era händers verk. Vi håller upp dem till allmänt beskådande. Vårt bidrag till den kreativa processen att låta dem bli en inspiration för andra.

Blir du lönsam lille vän? Det avgör inte vi. Det ekonomiska värdet av produkterna överlåter vi åt marknaden att sätta. Oavsett dess nyckfulla dom, ska pristagarna veta att Elektroniktidningen gläder sig åt er ambition, inspiration och perspiration.



SKAPARKRAFT: Datordoktor diagnostiserar elmotorer

"Det glappar" säger apparaten när den fått känna en stund på den roterande elmotorn. Eller så rapporterar den "obalans", "lagerfel", "uppriktning", eller något annat fel som svarar mot de mönster som lagrats i dess minne. Två miljoner klassificerade kalibreringsmätningar är facit.

ME42 heter vibrationsmätaren med svaret på alla frågor om hur roterande maskiner mår. Matematiken som används är fourieranalys av rörelser i tre dimensioner.

Där mätaren går bet kan användaren eposta själva mätningen till de mänskliga experterna på Vibrationsteknik AB.

- Kravet var att den skulle gå ner i fickan på en standardoverall, säger företagets tekniske ansvarige Olov Lindholm, vars far gjorde sin första vibrometer runt 1948.

Hårdvaran är ett 4-lagers kort med AD-omvandlare, programmerbar logik från Lattice och en 32-bitars Atmelprocessor. Programvaran är utvecklad i GNU C.

- Det är beprövade analoga delar i kombination med algoritmer som gått att läsa i standardboken i ämnet sedan 1932. Frågan är varför ingen gjort en sådan här förut? säger Olov Lindhom.

Han svarar själv.

- Kanske för att det är att utmana ämnet en smula att göra det enkelt och handburet och inte stort, magiskt och pc-baserat?

Produkt: Maskinanalysatorn ME42
Företag: Vibrationsteknik
Ort: Norrköping och Helsingborg
Grundat: 1992
Antal anställda: 5
Konstruktörer: Mattias Engström, Mattias From, Erik Olsson, Jonas Karlsson, Olov Lindholm, Bo Österberg
www.vtab.se


SKAPARKRAFT: Spikar mobilens position på sekunder

Infineon må ha lagt ner Ericssons gamla halvledarfabrik, men konstruktionsavdelningen fortsätter att hålla en hög profil. Hammerhead heter en GPS-krets som konstruerats i Sverige (programvaran är amerikansk), som är tänkt att användas för positionering av mobiler.

Eftersom kretsen förutsätts samexistera med GSM kan Assisted GPS, när aktuell positioneringsdata laddas ner via mobilnätet för att snabba upp positioneringen från någon minut till ett par sekunder, användas. Bland andra märkvärdigheter i kretsen märks att den är liten och billig, samt att den kan sitta mycket nära radiodelen i en GSM-telefon utan att kretsarna stör varandra.

Produkt: Hammerhead
Företag: Infineon Sverige
Ort: Kista
Grundat: Svenskt utvecklingskontor 2002
Antal anställda: 160 konstruktörer i Sverige
Konstruktör: Mikael Söder (projektledare)
www.infineon.com


SKAPARKRAFT: Levande spelkort kämpar om skolgårdarna

5 000 svenska skolbarn har under de senaste fyra månaderna tjatat till sig ett Tim's Game, som är en elektronisk version av Pokémonkort.

Korten lever. De håller själva reda på sina förändrade egenskaper. Matcherna utkämpas trådlöst över ett egenutvecklat radioprotokoll.

Systemet består av en processor med inbyggd LCD-drivning, en LCD och en transceiver för RF och en smartkortsläsare.

- Svårast var att få till protokollet för programmeringen av RF-kommunikationen, berättar Bengt Bern som äger företaget med sin bror.

I första prototypen strålade enheten för mycket på första övertonen. CE-godkännandet för oönskad emitterad strålning krävde ändringar.

- Men det löste vi relativt snabbt, säger Bengt Bern.

Tim's World lanseras tillsammans med ett TV3-barnprogram. Den säljs idag på 300 svenska leksaksaffärer och under året också på 55 Coopvaruhus och vissa ICA Maxibutiker.

Produkt: Tim's World
Företag: Kid Cards Interactive
Ort: Göteborg
Grundat: 2002
Antal anställda: 3
Konstruktörer: Per Klockar och Bengt Bern
www.kci.se


SKAPARKRAFT: Radiomast utan mast i en hast

Säg TV-sändare, och de flesta tänker 300-metersmaster som täcker ett helt län. Teracom Components har en annan idé: Små sändare för radio och TV som kostar hundradelen av en högmastsändare och kan installeras av en vanlig elektriker. Enkel installation gör att den kan användas för att bygga upp infrastrukturen snabbt, till exempel i katastrofområden som i Asien.

Quicksite är ett modulärt koncept, där kunden själv kan välja vilken funktionalitet sändaren ska ha: digital eller analog radio och teve, vidarebefordring av en signal eller sändning av en lokal radio/TV-signal, eller rentav en satellitsignal. Priset varierar från ett par hundra tusen till en halv miljon kronor. Typisk räckvidd är 30 km.

Produkt: Quicksite
Företag: Teracom Components
Ort: Hörby
Grundat: 1994
Antal anställda: 30
Konstruktörer: Torbjörn Nyqvist, Hans Lundbäck, Per Westphal
www.teracom-c.com


SKAPARKRAFT: Lagom tjockt med silver bättre än guld

Ytfinishen är ett viktigt steg vid mönsterkortstillverkning, när man lägger på ett ytlager på kopparledarna för att förhindra korrosion. För detta finns det i dag ett halvdussin processer som varierar i pris och komplexitet, men när den vanligaste, tenn/bly, faller för EUs blyfrihetsdirektiv finns det utrymme för uppstickare.

Polymer Kompositers silverprocess ESM-100 har prestanda i klass med de dyraste processerna men till priset av de billigaste. Hemligheten är att man med en patentansökt metod lyckats att lägga på silverlager som både är jämna och tjocka, något som tidigare processer gått bet på. Silvret har utmärkta ledaregenskaper och löser problem som mångdubbelt dyrare guldprocesser lider av.

Produkt: ESM-100
Företag: Polymer Kompositer
Ort; Mölndal
Grundat: 1990
Antal anställda: 3
Konstruktör: Anders Remgård
www.polykomp.se


SKAPARKRAFT: RFID-tangentkort skyddar koden

Cypak har låtit sig inspireras av bankernas inloggningsdosor, och tagit idén ett steg längre. På ett smartkort med eget tangentbord knappar man in sin PIN-kod som sedan förs över krypterad till en läsare via RFID. Koden blir då omöjlig att snappa upp eftersom den aldrig lämnar kortet.

Eftersom systemet har extremt kort räckvidd, i praktiken lägger man kortet mot läsaren, är det också mycket billigt. Så billigt att kort och läsare skulle kunna delas ut gratis som en del av tjänsten för banker eller andra betaltjänster för Internet.

Produkt: PIN-on-Card
Företag: Cypak
Ort: Stockholm
Grundat: 1999
Antal anställda: 12
Konstruktör: Jakob Ehrensvärd, Stina Ehrensvärd
www.cypak.se


SKAPARKRAFT: Linux för snåla och okunniga

Emblic är en byggsats för små strömsnåla batteridrivna Linuxsystem. Byggblock inkluderar programvarar, CAD-ritningar och scheman för att du ska kunna skräddarsy ditt eget Linuxkort.

Målgruppen är även företag utan specialistkompetens inom elektronik.

- De flesta utvecklingsplattformar på marknaden idag är en fälla för utvecklaren, som hamnar i händerna på den som äger operativsystemet, säger Lundinovas grundare, Johan Marnfeldt.

- När man använder Linux som operativsystem kan man när som helst lyfta över sin applikation till nyare generationer av plattformen utan att fundera på mjukvarustödet.

Coolguard - som tillverkar övervakningssystem för kyla och frys - är en av de första kunderna.

Processorkraften är strömsnåla Arm720. Dessutom finns en Cirrus Logic EP7312 som efterbrännkammare för till exempel MP3-avkodning. Det går också att integrera en Cyclone FPGA i konstruktionen.

En av utvecklingstillämpningarna har varit en sms-server. En hårt testad sms-server - textingenjören sände av misstag ett sms i sekunden i stället för i timmen. Efter 9 000 sms stängde operatören av abonnemanget.

- Så nu vet vi i alla fall att den tål tung belastning, säger Johan Marnfeldt.

Produkt: Emblic
Företag: Lundinova
Ort: Lund
Grundat: 2001
Antal anställda: 22 och söker fler
Konstruktörer: Tor Krill, Nisse Nilsson, PA Nilsson
www.emblic.se


SKAPARKRAFT: FPGA-grafik ger större skärm

IP-kärnor är morgondagens komponenter. Ett svenskt företag i branschen är Bitsim och en av dess produkter är Badge, IP för en grafikkrets.

Intresset för Badge finns bland annat där gamla system ska fräschas upp med nya stora färgskärmar.

För den som vill ha programmerbarhet är en FPGA strömsnålare och billigare lösning än en generell processor. Specialsydda grafikkretsar har bättre prestanda, men har en tendens att gå ur produktion.

- Många leverantörer av grafikkretsar, som Epson till exempel, har helt övergett nischen med stora högupplösta skärmar och många färger. De satsar numera bara på mobilmarknaden, säger Niclas Jansson, säljchef på Bitsim.

En FPGA-lösning kostar ingenting i hårdvara om en FPGA med lediga grindar redan finns i konstruktionen.

Den grundläggande konfigureringen ryms i 1 600 register och kan användas för LCD/ TFT-skärmar upp till 1 024 x 1 024 punkter.

Badge kan också fås med 2d-grafikaccelerering med rörliga objekt, så kallade sprites.

En av de stora utmaningarna för Bitsim var att få systemklockan i FPGAn att klockas tillräckligt snabbt för stora skärmstorlekar.

- Där krävdes en hel del kodomskrivningar, verktygen klarade inte av kraven, berättar Nicklas Jansson.

En tidig användare är Beijer Electronics i Malmö.

Produkt: Badge
Företag: Bitsim
Ort: Stockholm
Grundat: 2000
Antal anställda: 21
Konstruktörer: Andreas Kutnar, Thomas Ekberg, Sten Mattsson och Benny Andersson, med flera.
www.bitsim.com


SKAPARKRAFT: Din mobil kan bli spionmobil

Svenska försvaret anlitade 1996 Sectra för att utveckla en digitalt krypterad mobiltelefon, Tiger. Den används idag också av norska försvaret i en NATO-version.

Nu har Sectra plockat ut krypteringen ur Tiger och lagt den i en separat modul, Tiger XS. Användaren kan nyttja sin egen mobiltelefon om den har Bluetooth eller seriellt gränssnitt. Det går också att samtala mellan olika mobilnät.

Förutom en Antifuse FPGA innehåller modulen två DSP:er, två Arm7-processor och en AVR-styrkrets.

En av utmaningarna har varit att utveckla mot hårdvara som inte finns - FPGAn fanns inte i serieproduktion och Bluetooth-mobiler var sällsynta.

En finsk kund har beställt Tiger XS och holländska myndigheter håller på att få en specialanpassad version.

Som standard används krypteringstekniken AES med 256 bitars nyckellängd. Extra försiktiga kunder kan addera sin egen krypteringsalgoritm i FPGAn eller i en asic.

Produkt: Tiger XS
Företag: Sectra Communications
Ort: Linköping
Grundat: 1978
Antal anställda: 350
Konstruktörer: Sectra och FMV
www.sectra.se


SKAPARKRAFT: Infrarött med solcell billigare än RFID

Radioidentifiering, RFID, kommer i många smaker och storlekar. Staffan Sjögren har utvecklat ett system med en räckvidd på 0,5 - 4 meter och batterilösa etiketter där infrarött används i stället för radio. Tekniken utgör ett prisvärt, tillförlitligt och störningståligt alternativ till RFID.

Läsaren kan göras liten och lätt, 10 x 10 cm respektive 150 gram, och hälften så billig som en RFID-läsare med motsvarande räckvidd. Etiketten drivs av solceller, som inte kräver mer ljus än att inomhusbelysning räcker. Om det kniper kan läsaren själv eller en liten halogenlampa stå för ljuset. Etiketterna kan både läsas och skrivas.

Exempel på tillämpningar är vid fabriksautomation, lastbilsvägning, eller bilparkering.

Produkt: Solartag-systemet
Företag: Scirocco
Ort: Kista
Grundat: 2004 (tidigare konsultfirma)
Antal anställda: 5 involverade i projektet
Konstruktör: Staffan Sjögren
www.scirocco.se


SKAPARKRAFT: Snygg integrerad flerspråkig industribuss

Du vill sälja en apparat för industribruk - men vilket nätverksprotokoll ska du satsa på med tanke på alla de olika protokoll som används?

Lösningen är att modularisera nätverket. Anybus är en elegant sådan lösning, grafitgrå, liten som en tändsticksask, 52 x 50 mm. Den stöder Ethernet, RS232, RS485, USB, trådlöst och de viktigaste fältbussarna.

Tillverkare är HMS Industrial. Det här är inte företagets första Anybus-produkter. Tidigare användare är ABB, Siemens, Hitachi och General Electric.

- I detta projekt har vi tittat mycket på produktdesign, formgivning, logistik, et cetera, säger Staffan Dahlström, marknadschef på HMS.

Produkten är snyggare och innehåller en specialutvecklad asic, en systemkrets med en 32-bitars riscprocessor och nätverksfunktioner. 15 konstruktörer har lagt sammanlagt 300 månader i projektet.

- Produkten hade inte gått att konstruera med standardkomponenter, då hade vi inte klarat de krav vi satte upp, säger Staffan Dahlström.

Produkt: Anybus
Företag: HMS Industrial Networks
Ort: Halmstad
Grundat: 1988
Antal anställda: 95
Konstruktörer: Jörgen Palmhager, Magnus Hansson, Daniel Rosen, Leif Malmberg, med flera.
www.hms.se

Jan Tångring, Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)