JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Veckor som visar hur året blir

De kommande två veckorna blir oerhört intensiva och spännande för den svenska elektronikindustrin. Dels förstås för att årets stora mässevenemang går av stapeln - Elektronik/EP 1-3 februari på Stockholmsmässan. Men också för att såväl Ericsson som Nokia redovisar sina bokslut och i samband med en annan mässa - 3GSM i Cannes - lättar en smula på framtidsplanernas förlåt.

Mediefajten mellan de två nordiska telejättarna är redan i full gång. Den leds just nu av Ericsson, som bland annat berättat om en beställning på minst 10 000 basstationer i Tyskland, och ett serviceavtal med operatören H3G i Italien. Båda dessa order är i mångmiljardklassen.

Nokia kontrar med en nyhet av annan karaktär. Företaget ska framöver använda Texas Instruments enkretslösning för mobiltelefoner. Till en början gäller det mest lågpristelefoner, men nog är det en högintressant nyhet att världens största mobiltillverkare har bitit huvudet av skammen och konstaterat att andra företag kan utveckla mer kostnadseffektiva halvledarlösningar på detta kärnområde.

I en enda krets, gjord i 90 nm-teknik, har TI-ingenjörerna klämt in basband, minne, logik, radio, effekthantering och analoga delar. Lite av mobiltelefonkretsarnas heliga Graal - allt på ett chips. Det klarar både GSM och GPRS - lita på att denna lansering väcker en hel del frågor på mobiltelebranschens sammandrabbning 3GSM i mitten på februari.

Men först ska alltså den svenska elektronikbranschen få sin stund i rampljuset. Här är ordersummorna sällan i miljardstorlek, men likväl är Elektronik/EP en oerhört viktig mötesplats. I år ser förutsättningarna för en välbesökt mässa bättre ut än på länge - arrangörerna har gjort ett gediget jobb och täckt upp de luckor som tidigare mässor haft. Många av utställarna har också insett vikten av att marknadsföra sin närvaro och bjuda in kunder och kontakter.

Därtill kommer konjunkturen som faktiskt denna gång ser ut att spela mässan i händerna. Vågar vi hoppas på 10 000 besökare? I så fall får elektronikåret 2005 en riktigt bra start.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)