Regeringen har sedan flera år försökt att minska antalet forskningsinstitut genom att slå samman dem i "superinstitut": stora, effektiva forskningsorganisationer som kan hävda sig mot utländska konkurrenter. Samarbetet mellan Acreo, FOI och SP är ett led i omstöpningsarbetet.
- Vi funderade på vilka som håller på med elektronikhårdvara i Sverige och kom fram till att FOI och SP var intressanta samarbetspartners. Vi har diskuterat i ungefär ett år och identifierat några områden där vi ska börja, säger Hans Hentzell som är vd på Acreo.
Det gäller bland annat mikrovågsteknik där Acreo utvecklat en bilradar, SP har gedigen kunskap om EMC-problematiken liksom flera mäthallar medan FOI bland annat arbetar med smarta radarsystem.
- Vi diskuterar att gå in med gemensamma ansökningar till fordonsprogrammet IVSS, säger Hans Hentzell.
Ett annat samarbetsområde är IT-säkerhet, att få in säkerheten på apparatnivå. Till exempel driver FOI projekt för det så kallade nätverksbaserade försvaret. Men att gå samman är inte aktuellt. De tre forskningsorganisationerna sysselsätter tillsammans cirka 2 000 personer men enbart en fjärdedel sysslar med elektronik och IT.
Imego utanför
- Vi konstaterade tidigt att vi inte skulle gå samman. Det finns allt för mycket verksamhet där vi inte vinner något på att bli större, säger Hans Hentzell.
Att Göteborgsbaserade Imego inte finns med i samarbetet beror på att dess framtid är något oklar. Regeringen har låtit göra en utredning som rekommenderade fortsatta anslag till Imego och en förändring i ägarbilden men fortfarande saknas ett regeringsbeslut i frågan.
- Det är ingen exklusiv klubb. Det är inte otroligt att fler kommer med så småningom, till exempel Imego.
Per Henricsson