JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DSP bara växer
Under 2004 ökade marknaden för DSP-chip med nära 30 procent. Drivkraften har varit den trådlösa marknaden som nu utgör nära tre fjärdedelar av DSP-marknaden, enligt amerikanska marknadsanalytikern Forward Concepts.


I sin DSP/Wireless market bulletin skriver FC att det mesta av ökningen ägde rum första halvan av 2004, den andra halvan låg konstant.

- Det beror på att mobiltelefontillverkarna, främst de kinesiska, hade överfyllda lager som de var tvungna att tömma innan de kunde beställa nya basbandschip, förklarar Will Strauss, chef för FC.

Idag har Kina, Taiwan, Korea och Singapore mer än hälften av världsmarknaden på DSP-chip, främst för att mobiltelefonmarknaden i allt större utsträckning flyttas till denna region.

Men användningen av DSP:er i bilar ökar också. Bilelektroniken utgör visserligen bara knappa tre procent av DSP-marknaden, och tillämpningarna rör främst underhållnings- och navigationselektronik. Men tillväxten är konstant och Will Strauss övertygad om att den fortsätter.

Texas Instruments fortsätter leda skocken, enligt FC precis som förväntat. TI ökade sin marknadsandel till nära 50 procent.

Nya på rankingen är Philips Semiconductor, som med sin tillväxt på 407 procent flyttade rakt från övrigalistan in på en respektabel femteplats.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)