JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Toshiba vill ta socialt ansvar
Barnarbete, tvångsarbete, diskriminering och miljöfarligt beteende vill inte japanska Toshiba veta av hos sina samarbetspartners. Nu kräver företaget att underleverantörer världen över följer dess nya policy för socialt ansvar.


Nyligen antog Toshiba en företagspolicy som sätter respekten för mänskliga rättigheter, arbetskraft och miljö i centrum i förhållandet till underleverantörer världen över. I den kräver företaget av sina samarbetspartners att de ska främja aktiviteter som respekterar mänskliga rättigheter, arbetskraft och miljö.

De företag som motsvarar förväntningarna prioriteras och har större chans att få uppdrag än de som är sämre på dessa områden.

De nya reglerna träder i kraft redan denna månad. Toshiba förser nu sina underleverantörer i USA och Japan med underlag så att de ska kunna sätta sig in i kraven. Därefter blir det dags för leverantörerna i Asien och Europa.

Ett av skälen till att Toshiba inför den nya policyn är att man vill försäkra sig om företagets namn aldrig förknippas med exempelvis barnarbete, tvångsarbete eller diskriminering och att sådant inte förekommer hos dem man samarbetar med. Att följa alla regler och föreskrifter, vad gäller extern miljö och arbetsmiljö står också högt på agendan.

Toshiba ser sitt arbete som ett led i att förtjäna allmänhetens förtroende och ge företaget en hållbar utveckling.

Företagets första sociala åtagande kom redan 1999 med de första riktlinjerna för miljöansvar.

Avdelningen som hanterar företagets sociala ansvar bildades 2003 rapporterar direkt till högsta chefen, vilket brukar tyda på att man menar allvar.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)