JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Komprimering spar minne i mobilen
Enea Embedded Technology har byggt in det svenska mjukvaruföretaget AlgoTrims teknik för kodkomprimering i realtidsoperativsystemet OSE. Komprimeringstekniken gör att minnesanvändningen kan minskas med hälften, i vissa fall utan att prestanda försämras. Tekniken ska användas för att spara in på dyrt minne i mobiler.
Den stora fördelen med AlgoTrims teknik är att bara det kodsegment som för närvarande används behöver dekomprimeras. Dessutom är dekomprimeringen så snabb att man i vissa fall får en prestandavinst! Anders Flodin, ansvarig för tredjepartsrelationer på Enea Embedded Technology förklarar hur:

- Billigare flashminne är inte så vrålsnabbt. Eftersom tekniken halverar mängden data blir då dekomprimeringstiden mindre än vad det hade tagit att ladda motsvarande mängd data från minnet. Det är man inte direkt van vid när man har med komprimering att göra.

Nackdelen är att komprimeringen går desto långsammare. Den kommer därför inte att ske i mobiltelefonen, utan tillämpningarna levereras till telefonen i komprimerat tillstånd.

Samverkande tekniker
Den största vinsten med komprimeringen är att man kan spara på dyrt ram-minne. Här samverkar AlgoTrims komprimering med Eneas nya Demand Paging-teknik.

- Nand-flashminne kan man normalt inte exekvera program från. Programmen måste hämtas upp och stoppas i dyrt ram-minne. Med Demand Paging kan vi låtsas att flashminnet är ram-minne och bara kopiera den kodbit som exekveras till ram-minnet.

Enligt Anders Flodin ska AlgoTrims teknik till en början användas till tillämpningar som Javakod och andra tillägg i mobiltelefonen, men Anders Flodin kan även se andra framtida användningsområden för OSE med komprimering.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)