JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cypress ger upp
Efter tre års intensiv satsning på att utveckla magnetoresistiva minnen, MRAM, som ersättning av dagens SRAM ger Cypress Semiconductor upp och säljer verksamheten.

- Vi har beslutat att sälja Silicon Magnetic Systems innan utgången av årets första kvartal, säger T.J. Rodgers, Cypress CEO.

Silicon Magnetic Systems är ett dotterbolag till Cypress, grundat för att kommersialisera den icke-flyktiga minnestekniken MRAM.

Beslutet har fått många att höja på ögonbrynen. För bara några veckor sedan meddelade Cypress att företaget - efter tre års ansträngningar - nu levererat provexemplar av MRAM till sju nyckelkunder. Fyra av kunderna har redan bekräftat att kretsarna är fullt funktionsdugliga, medan tre fortfarande är i färd med att utvärdera kretsarna.

- Det kan tyckas motsägelsefullt att vi vill sälja MRAM-utvecklingen i ett skede då de första framstegen nåtts, säger Rodgers.

- Orsaken är att vi efter de senaste beräkningarna inte längre tror att MRAM-tekniken kommer att kunna attackera SRAM-marknaden med någon större framgång. Istället blir MRAM en nischprodukt.

Kruxet för MRAM är att priset per bit är alltför högt för att kunna konkurrera med dagens SRAM. Provexemplaren som Cypress just levererat rymmer 256 kbit och har en arkitektur där varje minnescell byggs upp av tre transistorer och två magnetiska tunnelövergångar.

Tätare minnescell krävs

- Etapp två i vår utvecklingsplan var att ta fram en MRAM-familj som rymmer mellan 4 och 64 Mbit. Den skulle ha potential att ta andelar från dagens SRAM-marknad värd mångmiljardbelopp, men för att nå dit måste vi skapa en enklare och tätare minnescell.

Minnescellen som tills nu stått på agendan är betydligt svårare att konstruera och tillverka än dagens större minnescell som ursprungligen även den utvecklats av Cypress. Exakt varför Cypress inte tror att det går att utveckla en mindre minnescell inom en rimlig tid framkommer inte, men man anser att det inte är ekonomiskt realiserbart.

Cypress har varit en viktig - men absolut inte den enda - utvecklare av MRAM under senare år. Andra exempel på halvledarföretag som arbetar med tekniken är Freescale, Infineon, IBM, Toshiba, Samsung och NEC.

Det finns fortfarande många lockelser hos den icke-flyktiga minnestekniken. Störst är nog hastigheten. Teoretiskt sägs det att MRAM kan skriva över 1 000 gånger snabbare än ett flashminne, medan accesstiden är runt 20 gånger kortare än hos ett DRAM. Och IBM-forskare hävdar att strömförbrukningen vid läsning av ett MRAM är 100 gånger lägre än då ett DRAM läses.

Så visst har tekniken potential. Frågan är bara vem som vill köpa Cypress dotterbolag. Freescale som satsar på minnet för inbyggnad på kommande styrkretar? Eller kanske någon av de stora minnesdrakarna Infineon eller Samsung?

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)