JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Texas Instruments kombinerar digital och analog teknik i en ny produktserie, Fusion Digital Power, där digital strömförsörjning står i centrum. Först ut är tre kretsfamiljer som kompletterar varandra och kan användas i ett brett spektrum av tillämpningar.
- Dagens strömförsörjningslösningar kommer inte att kunna hantera morgondagens krav på effekthantering. Mer av systemövervakningen måste ske i den digitala domänen, säger Larry Spaziani, Europachef inom analogteknik på Texas Instruments.

En drivkraft mot digitalt styrd kraft är bättre tillförlitlighet. För det krävs att kraftkällorna kan börja kommunicera med varandra, övervakas effektivt genom bland annat fjärrdiagnostik samt styras på ett intelligent sätt. Allt detta i kombination med ökat behov av avancerad reglering gör att digitala metoder blir mer attraktivt.

Även flexibilitet parat med en extrem kostnadsmedvetenhet hos elektronikföretagen utgör ett starkt argument för digital kraft.

Flexibel och Kostnadseffektiv

- En av våra kunder har minska antalet komponenter i sin konstruktion från 1 700 till 1 500 genom att införa de nya kretsarna. Det är framförallt passiva komponenter som man kunnat ta bort.

- Ytterligare en stor fördel är att samma konstruktion kan användas för flera olika tillämpningar bara genom att man programmera om den. Det går inte på samma sätt med analoga lösningar, säger Larry Spaziani.

Samtidigt ska man komma ihåg att all form av inbyggd säkerhet som kräver snabb respons, exempelvis överströmsskydd, måste göras i analog teknik.

TIs nya lösning inkluderar UCD9K, UCD8K och UCD7K som - kombinerade på olika sätt - stöder kraftförsörjning från AC-linor till Pol-tillämpningar (point-of-load) i exempelvis telekommunikationsystem, avbrottsfria kraftkällor och en mängd olika typer av datorsystem.

Av de tre familjer är UCD9K den mest avancerade. Den har en inbyggd DSP- eller styrkretsmotor samt innehåller en digital pulsbreddsmodulator (PWM-krets) med upp till 150 ps upplösning, en 12-bitars AD-omvandlare för noggrann reglering och styrning, en AD-omvandlare med 50 ns omvandlingstid för snabba förlopp, flashminne och upp till 48 IOs för en mängd olika funktioner. Den stöder också det nya kommunikationsprotokollet, kallat PM-bus.

Tillsammans med UCD7K utgör UCD9K ett helt effektregleringssystem. UCD7K är ett drivsteg som fungerar som gränssnitt mellan UCD9K och kraftsteget. UCD7K skyddar kraftsteget och förspänner UCD9K.

Den tredje kretsfamiljen UCD8K integrerar UCD7K samt en digitalt styrd analog pulsbreddsmodulator som sluter återkopplingslingan.

Prover finns, volymer väntas om sex månader. Priset för 1000 styck föreslås till 4,95 dollar för UCD9K, 1,99 dollar för UCD8K, 0,99 dollar för UCD7K.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)