JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mäter processorns temperatur
National Semiconductor har utvecklat en krets som mycket noggrant kan mäta temperaturen hos ett chips med hjälp av inbyggda termiska dioder.
Att mäta den interna temperaturen hos en processor eller FPGA är inget nytt. Dilemmat är att de traditionella mätmetoderna inte längre fungerar när processgeometrierna krymper ner mot 90 nm. Mätnoggrannheten blir helt enkelt för dålig.

Med National Semiconductor nya krets, LM95231, påstår företaget att man kan mäta med en noggrannhet under 1 grad, medan tidigare alternativ mäter med en onoggrannhet på upp till 6 grader. Kretsen är första ut i företagets sensorfamilj som använder mätmetoden Trutherm.

LM95231 kan känna av tre temperaturzoner - dels den egna interna temperaturen, dels temperaturen hos två diodanslutna transistorer. De diodanslutna transistorerna kan endera vara integrerade termiska dioder, typ de som sitter i Intels och AMDs processorer, eller bara en diod kopplad till en transistor.

Kretsen har en inbyggd AD-omvandlare av sigma-delta-typ som minskar känsligheten för brus, digital filtrering samt en inbyggd funktion för att upptäcka eventuella fel hos dioden. Den är kapslad i en MSOP med 8 ben och är kompatibel med System Management Bus (Sbus) 2.0 samt I2C-bussen.

I sommar planerar NSC att släppa ytterligare minst två familjemedlemmar; en som mäter temperaturen hos fyra diodanslutna transistorer och en som mäter temperaturen hos en diodansluten transistor.

Än så länge finns LM95231 i ett begränsat antal prover. Volymproduktionen väntas vara igång i maj.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)