JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Transmode och Lumentis går samman
Svenska optobranschens två framgångssagor blir en

I stället för att börja konkurrera på allvar går de svenska WDM-tillverkarna Transmode och Lumentis samman till ett företag. Det gemensamma företaget har drygt 90 anställda och runt 100 kunder. Målet för det sammanslagna företaget är att komma upp på topp 5-listan över optoföretag för stadsnät.
Namnet på det sammanslagna företaget blir Transmode, och Transmodes nuvarande vd Isaac Osaloko blir vd för det sammanslagna företaget. Men det rör sig inte om något uppköp av Lumentis från Transmodes sida.

- Det rör sig om ett sant samgående. Företagen är ungefär lika stora, och ägarna förblir desamma, berättar Pär Johanson, säljchef på Lumentis.

De två företagen hör till de mest framgångsrika bland de svenska optoföretagen. Bägge visade en ökad omsättning på runt 100 procent förra året, med break-even-nivån inom synhåll. Transmode och Lumentis bygger bägge utrustning för WDM-nät, men deras fokus har ändå varit olika. Transmodes 1100-serie används främst i anslutningsnät, medan Lumentis Mentis-serie är mer av en stamnätsprodukt. När de två företagen började expandera sina produktfamiljer såg de ut att bli mer renodlade konkurrenter. I stället valde de att gå samman.

- Det visade sig att vi har väldigt litet överlappning på kundbasen, vi har arbetat i olika segment. Därför är det ett ganska naturligt samarbete. Även tidpunkten är naturlig, vi har visat var och en för sig att företagen är bärkraftiga, säger Pär Johansson.

Gemensamt gränssnitt
De praktiska förändringarna väntas inte bli stora på kort sikt. Företagen ska flytta ihop, men någon trimning av personalen är inte att vänta. Den pågående produktutvecklingen på bägge företagen ska fortsätta enligt plan. Den första förändringen på längre snitt lär bli att integrera administrationssystemen och ge dem ett gemensamt användargränssnitt.

- Sedan får vi se i vilken utsträckning kunderna vill blanda vår utrustning i näten.

Enligt Pär Johansson har beskedet tagits väl emot på bägge företagen.

- Det känns redan bra. Vi är ju kollegor i branschen och känner varandra sedan tidigare.

Det nya Transmode ska sälja sin utrustning både direkt, via återförsäljare och via OEM-avtal. Företaget är redan nu stort i Europa, men man avser att expandera även i Asien och USA.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)