JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sendo: Ericsson konkurrerar ohederligt
Ericsson: Sendo bryter våra patent

Ericsson missbrukar sin kontroll över GSM-standarden till att utestänga konkurrens. Det hävdar brittiska mobiltillverkaren Sendo och anmäler Ericsson för att bryta mot EU:s konkurrenslagar.
GSM-licens ska vara "rättvis och rimlig"

Nokia, Motorola, Siemens, Ericsson, med flera, äger så kallade nyckelpatent för GSM-tekniken. Sådana patent kan den som vill implementera GSM inte kringgå.

GSM regleras av standardiseringsorganet Etsi (European Telecommunications Standards Institute) som har bestämt att specifikationen av GSM ska vara allmänt tillgänglig. Och att nyckelpatenten ska licenseras till alla. Och detta till "rättvisa och rimliga" villkor.
Anklagelsen riktas mot vad Sendo kallar en "kartell" av företag som tar fram GSM-standarden.

Sendo påpekar att det är omöjligt att konstruera en GSM-mobil utan att licensera teknik från företagen i kartellen.

Genom dyra licensvillkor försvårar kartellen för nya företag att konkurrera. Kartellen styr också utvecklingen av GSM på ett sätt som gynnar dess egna intressen.

Allt enligt Sendo, som också hävdar att detta beteende strider mot regler som standardiseringsorganisationen Etsi satt upp, och mot de mål som EU-kommissionen har.

Ericsson pekas särskilt ut. Det är inte en slump. Bara några timmar innan Sendos pressmeddelande har Ericsson anklagat Sendo för patentintrång på just GSM-teknik.

Ericsson kräver skadestånd och att Sendos GPRS-mobiler ska sluta säljas.

- Vi har investerat mycket i utvecklingen av olika telekomstandarder, säger Ericsson i sitt pressmeddelande.

- På det viset har vi skaffat oss en stark portfölj av fundamentala patent inom GSM och GPRS.

- Det enda vi begär är att företag som använder teknik som vi uppfunnit ska kompensera oss på samma sätt som vi är beredda att kompensera dem vars teknik vi använder.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)