JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 11 juli 2020 VECKA 28
Finska Orbis stärker sin position i Sverige genom att köpa mät- och testdistributören Elektronikbolaget. Målet är att bli Nordens största distributör inom test- och mät.
Orbis svenska verksamhet startade 1998. Företaget säljer Tektronix test- och mätinstrument samt bygger och installerar kompletta testsystem för i första hand telekomprodukter. Systemen innehåller både avsyning och elektrisk test. Företaget omsatte drygt 35 miljoner kronor i Sverige samt 450 miljoner i Finland under förra året.
Elektronikbolaget har över 30 års erfarenhet av test- och mätutrustning och har under de senaste åren omsatt mellan 10 och 20 miljoner kronor.
- Vi har blivit en spelare på den svenska marknaden över en natt, säger Kimmo Karhunen, vd på Orbis och tidigare Europachef för Tektronix.

Varumärket Tektronix har en central roll i affären. I augusti förra året tog Orbis över distributionen av Tektronix dyrare instrument - från Tektronix - i Sverige, Finland och Estland. Samtidigt säljer Elektronikbolaget, med flera, Tektronix produkter i låg- och mellanprissegmentet sedan flera år tillbaka.

- Redan tidigare insåg vi att det inte gick att växa mer med de produkter vi hade. Sedan fick Orbis Tektronix och då såg vi kollisionen, säger Bo Ygfors, en av Elektronikbolagets grundare och säljchef på Elektronikbolaget.

Resultatet är att Orbis och Elektronikbolaget nu går samman. Företagen kommer till en början att arbeta parallellt med varandra, även om Elektronikbolagets agenturer och personal förs över till Orbis.

Personalen sitter redan tillsammans i Stockholm i Orbis lokaler i Sundbyberg, medan Elektronikbolagets kontor i Göteborg blir kvar.

- Elektronikbolaget har ett starkt namn i Sverige som inte Orbis har. Det vore oklokt av oss att inte behålla det, åtminstone till en början

- Tillsammans kan vi få större en marknadsandel, bättre kontakt med kunderna, bättre resurser och större tillit hos kunderna., säger Kimmo Karhunen.

Företagen kompletterar varandra i produktsortimentet. Med samgåendet får Elektronikbolaget tillgång till hela Tektronix produktsortiment, medan Orbis kan glädjas åt att få in betydelsefulla varumärken som Rohde & Schwarz och Pendulum.

- Försäljningen av Tektronix testinstrument fungerar som dörröppnare för det övriga sortiment av testsystem, säger Thomas Westling, Sverigechef för Orbis

För Orbis är detta bara början på en vision att växa sig än större på sikt - i Sverige och Norden. Idén är att ta över fler amerikanska instrumenttillverkares affärer i Norden.

- Jag vet hur de resonerar. Flera företag är på väg att göra som Tektronix, säger Kimmo Karhunen.

- Vi kommer att växa till Nordens största distributionshus av test- och mät.Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)