JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth och GPS i en modul
Spar både ström och komponentkostnader

Bluetooth och GPS blir en allt vanligare kombination när GPS-moduler utan egen skärm övergår till att kommunicera trådlöst. RF Micro Devices har därför gjort en referenskonstruktion för en kombinerad GPS/Bluetooth-modul som spar 20 procent yta och 25 procent strömförbrukning jämfört med befintliga konstruktioner.
De så kallade GPS-puckarna är en GPS-enhet utan egen display. I stället kommunicerar de via Bluetooth med en handdator, bärbar dator eller bilskärm för behandling och presentation av positionsinformationen.

I dag säljs det ungefär 5 miljoner GPS-puckar om året, men på sikt beräknas den komma upp i över 20 miljoner enheter. Trots att dessa GPS-puckar i princip bara består av en GPS-enhet och en Bluetoothenhet har man inte byggt ihop dessa närliggande radiodelar förrän nu.

RF Micro Devices referenskonstruktion RF8900 består av en Bluetoothkrets, en GPS-radiokrets och en GPS-basbandskrets med kringkomponenter. Materialkostnaden ligger på 24 dollar i volymer om 100 000. Energiåtgången är 100 mA i full drift med en position i sekunden.

- En enda processor hanterar både Bluetooth och GPS, vilket spar ström, säger Georgia Frousiakis, teknisk marknadschef på RF Micro Devices.

GPS-enheten har en signalkänslighet på -155 dBm, och kan spara satellitinformation för snabbare positionering vid påslagning.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)