JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 juli 2020 VECKA 27
Seriebusstandarder kommer att ta olika marknadsnischer

Serial Rapid IO kommer att bli standard för signalprocessorer, medan PCI Express blir seriebusstandarden för servrar och datalagring. Det tror i alla fall IDT, som väljer att utveckla produkter för bägge standarderna.
Seriebussarna kommer att ta över efter dagens parallellbussar för kommunikation på kort, därom är de flesta överens. När busshastigheten höjs blir det allt svårare att synka parallella linjer, och när storleken krymper vill man minska antalet anslutningar.

Vilken seriebusstandard som ska användas är däremot omtvistat, huvudkontrahenterna är Serial Rapid IO som promotas av bland andra Texas Instruments och Analog Devices, och PCI Express som drivs av Intel. När nu IDT både har lanserat kretsar för PCI Express och planerar att göra det för Serial Rapid IO känner man sig tvungen att förklara sig.

- Marknaden för servrar och datalagring driver på PCI Express, medan telekommarknaden är mer intresserad av Serial Rapid IO, som kommer att användas till DSP-kluster. PCI Express är bakåtkompatibelt med PCI, medan Serial Rapid IO har bättre funktioner för icke-blockerande trafikprioritering, vilket är viktigt för telekom, berättar Thomas Brenner på IDT.

Han påpekar att standarderna är så pass lika varandra att en generell serdes kan byggas och anpassas till bägge.

- Om man talar med Rapid IO Trade Association så säger de säkert att deras buss kommer att användas överallt, men vi har dragit en annan slutsats. Servermarknaden i dag är nästan uteslutande PCI, och vi tvivlar på att Rapid IO kommer att få fotfäste där. Samtidigt har flera DSP-tillverkare annonserat kretsar med Rapid IO.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)