JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 28 februari 2020 VECKA 09
Nätverkskretsarna i Powerquicc-familjen får ett rejält prestandalyft när Freescale byter ut den gamla CPM-processorn mot den nya Quicc Engine.


Quicc Engine ersätter Freescales klassiska CPM-processor som varit parhäst till PowerPC-kärnan i Powerquicc-kretsarna sedan familjen lanserades för 15 år sedan. Kretsarna används i olika typer av nätverksutrustning för både fast och trådlöst bredband som till exempel basstationer, IP-telefoni och DSL-utrustning i telestationerna (DSLAM).

- Quicc Engine ger en 50-procentig prestandaförbättring samtidigt som den är bakåtkompatibel, säger Tino Spadaro på Freescale.

Företaget släppte nyheten på Microprocessor Summit som var ett av evenemangen under Embedded Systems Conference i San Francisco i början på mars.

Quicc Engine liknar en nätverksprocessor i så måtto att den snabbt kan utföra uppgifter som att klassificera datapaket och att det går att skala prestanda genom att addera flera Quicc-kärnor.

Förutom kommunikationsprocessorn innehåller Powerquicc-kretsarna precis som tidigare en PowerPC-kärna, ett minnesgränssnitt för DDR2-minnen och en rad kommunikationsgränssnitt.

- Konstruktionen är helt asynkron. PowerPC:n, Quicc Engine och minnesgränssnittet arbetar oberoende av varandra, säger Tino Spadaro.

En skillnad mot den äldre CPM-kärnan är kunderna numera kan programmera Quicc Engine med det grafiska programmeringsverktyget CodeWarrior som Freescale tillhandahåller gratis. Med CodeWarrior går det bland annat att skapa drivrutiner och kommunikationsprotokoll för Quicc Engine.

Men företaget har också radat upp en rad externa verktygsleverantörer för att supporta de nya produkterna, bland annat Green Hills, Montavista, QNX, Timesys och Wind River.

De första kretsarna med den nya Quicc Engine är MPC8360E och MPC8358E som ska komma i produktion under tredje kvartalet i
år. Listpriset ligger på 45 dollar respektive 35 dollar i kvantiteter om 10 000 exemplar.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)