JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38
Tre minuter med Rickard Lindvall på Flir Systems, värmekamerabolaget som rekryterar en erfaren elektronikchef


Har det varit svårt att hitta kvalificerade sökanden?

- Nej, vi fick 80 sökanden varav 30 var mycket bra. Flir är ett otroligt företag att jobba för. Av totalt cirka 300 anställda i Sverige är 110 på utvecklingssidan, varav 40 på säkerhets- och försvarssidan. Vi har haft en enorm tillväxt de senaste åren, expanderar under vinst och förväntar oss ytterligare tillväxt de kommande åren. Det visar att det lönar sig att utveckla.

Av annonsen framgår att ni helst vill ha en kvinna. Varför är det så viktigt för er?

- Vi jobbar aktivt med jämställdhet och tycker det är viktigt av flera skäl, etiskt och moraliskt. Och rent statistiskt tror jag att chansen till en bredare syn på lösningar ökar om man för samman personer med olika kön eller bakgrund. Vi hoppas att fler tjejer ska välja att jobba med teknik och då vill vi vara förberedda och ha kvinnor också i ledande positioner.

Platsannonsen antyder att ni är inne i ett förändringsarbete. Hur utvecklas ni?

- Flir är ett litet företag trots att vi är världsledande på vårt område med 50 procent av världsmarknaden för IR-kameror, och vi växer snabbt.

- Vår produktutveckling har gjort att vi kan gå ner i pris vilket öppnat nya områden för tillämpningar. Och elektroniken är en viktig del i våra produkter, varav de industriella produkterna produceras här i Danderyd, samt en del av försvarsprodukterna.

Kan du ge mig exempel på nya användningsområden?

- Kameror för att inspektera byggnader är en. Med IR-kameror kan man exempelvis upptäcka värmeläckage, fukt och mögel. El-inspektion en annan, där man kan kolla om säkringar är jämnt belastade eller se om man har dålig kontakt. Säkerhet en tredje, med handburna kameror för väktare och poliser.

- Och om vi når ännu lägre prisnivåer kan IR-kameror för bilreparatörer bli en massmarknad, liksom mörkerkameror i bilen som hjälper föraren upptäcka vilt eller människor som promenerar längs vägrenen.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)